(0)
Відповіді на актуальні питання щодо застосування РРО/ПРРО

Відповіді на актуальні питання щодо застосування РРО/ПРРО

13 Января 2022

Відповіді на актуальні питання щодо застосування РРО/ПРРО

З 1 січня 2022 року переважна більшість суб’єктів господарювання зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО. Виключення становлять ФОП на спрощеній системі оподаткування І групи. Також без РРО/ПРРО можуть працювати ФОП-єдинники, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів). 

Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики дав роз’яснення щодо застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року.

Враховуючи численні запитання та неоднозначне тлумачення деяких нюансів у застосуванні РРО/ПРРО, ДПСУ надала ряд роз’яснень щодо застосування РРО/ПРРО у 2022 році.

Наводимо перелік найактуальніших відповідей на запитання від ДПСУ.

  1. Які дані необхідно зазначити у вікні «локальний номер» заяви за формою № 1-ПРРО?

Відповідно до Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. № 317 (далі – Порядок № 317) для реєстрації ПРРО складається заява про реєстрацію за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F1316604).

Реєстраційна заява подається в електронній формі до фіскального сервера засобами телекомунікацій, з дотриманням вимог законодавчих актів.

При реєстрації ПРРО у заяві зазначається локальний номер ПРРО.

Локальний номер ПРРО – це числовий, унікальний номер, що присвоюється суб’єктом господарювання у довільному порядку для реєстрації ПРРО.

Зверніть увагу! Локальний номер ПРРО зберігається за ПРРО до дати скасування реєстрації такого ПРРО.

  1. Який алгоритм дій при направленні Повідомлення за формою № 4-ПРРО з відмітками «початок переведення ПРРО в режим офлайн» та «завершення режиму офлайн»?

Враховуючи вимоги Порядку 317, під час переведення ПРРО в режим офлайн одночасно має бути сформоване електронне Повідомлення про проведення розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером за формою № 4-ПРРО (ідентифікатор форми - J/F1316901) з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн» та присвоєнням такому документу фіскального номера із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером.

Зверніть увагу! Таке повідомлення зберігається на ПРРО до моменту його передачі до фіскального сервера після відновлення зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером.

Після відновлення зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером в момент виходу ПРРО із режиму офлайн одночасно мають бути сформовані електронне Повідомлення за ф. № 4-ПРРО з відміткою «завершення режиму офлайн» із присвоєнням йому відповідного фіскального номера із Діапазону та пакет даних встановленого формату, що містить повідомлення про початок переведення ПРРО в режим офлайн, електронні копії розрахункових документів та/або електронні копії фіскальних звітних чеків (контрольна стрічка) та повідомлення про завершення режиму офлайн з використанням електронного підпису особи, яка здійснювала розрахункові операції, або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО. Зазначений пакет даних протягом години після відновлення зв’язку із фіскальним сервером направляється до фіскального сервера.

Важливо! Суб’єкти господарювання (користувачі ПРРО) не формують та не направляють до фіскального сервера Повідомлення за ф. № 4-ПРРО, оскільки воно формується автоматично самим ПРРО при переході в режим офлайн/онлайн.

  1. Хто із СГ зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО та вести товарний облік, а хто – ні?

Не зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО та вести облік товарних запасів ФОП - єдинники І групи.

Зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО, але не зобов’язані вести облік товарних запасів ФОП-єдинники ІІ - ІV груп, якщо вони не здійснюють реалізацію ризикованими товарами або не є платниками ПДВ.

Нагадаємо, які товари відносяться до ризикових - це реалізація:

  • технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарських засобів, виробів медичного призначення;
  • ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Крім того, на таких ФОП (єдинники ІІ-ІV група), а також на ФОП, які зареєстровані платниками ПДВ, покладається обов’язок ведення обліку товарних запасів.

  1. У яких випадках контролюючий орган відмовляє в реєстрації ПРРО?

За наявності підстав для відмови в реєстрації ПРРО фіскальний сервер формує повідомлення про відмову в такій реєстрації із зазначенням підстав для такої відмови.

Відмова у реєстрації ПРРО формується, якщо:

  • автоматизованою перевіркою виявлено недотримання загальних вимог щодо електронного документообігу, а саме: незаповнення обов’язкових реквізитів, недійсність електронних підписів та/або печаток підписантів Заяви про реєстрацію ПРРО (ф. № 1-ПРРО, ідентифікатор - J/F1316604), непідтвердження права підписанта на подання Заяви тощо;
  • ПРРО із зазначеними у Заяві назвою та локальним номером вже зареєстрований;
  • щодо господарської одиниці, вказаної у Заяві, СГ не повідомив про такий об’єкт оподаткування або згідно з таким повідомленням відповідний об’єкт є закритим чи не експлуатується СГ;
  • СГ не включено до ЄДР юросіб, ФОП та громадських формувань;
  • виявлено розбіжності даних, вказаних у Заяві, з даними щодо обліку та реєстрації СГ в контролюючих органах як платника податків.

Про те, що пропонує Cashalot користувачам, читайте тут.