(0)
Как правильно оформить отсрочку от мобилизации?

Как правильно оформить отсрочку от мобилизации?

1 Апреля 2024

Как правильно оформить отсрочку от мобилизации?

Перш за все, треба мати підставу для отримання відстрочки, вони вказані в ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» .

Якщо у вас є підстава для отримання відстрочки, автоматично вона не виникає - це лише право на отримання відстрочки, яке треба реалізувати у Територіальному центрі комплектуванні та соціальної підтримки (надалі - ТЦК), шляхом проходження певної процедури.

Зазвичай, коли така особа з'являється у ТЦК, перше, що її просять зробити - це пройти військово лікарську комісію (надалі - ВЛК)*.

*Так, існують рішення судів, як Рішення Запорізького окружного адміністративного суду 15 грудня 2023 року по справі № 280/8404/23, в якому суд встановив, що для отримання відстрочки необов'язково проходити ВЛК.

Сталою практикою є наполягання представників ТЦК на проходженні ВЛК на першому етапі контакту з ТЦК.

Після проходження ВЛК, якщо людину визнали придатною, уповноважена особа ТЦК питає у військовозобов'язаного чи є у нього (неї) право на відстрочку. Якщо є, то треба надати підтверджуючі документи.

Еще больше материалов и аналитики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Получить БЕСПЛАТНЫЙ
доступ к ЛІГА:ЗАКОН

Щоб ваші документи не були втрачені, бажано підготувати заяву з проханням надати відстрочку, посилаючись на відповідний пункт ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а документи, які доказують ваше право на відстрочку, приєднати в якості додатків до вищевказаної заяви.

Будьте готові мати з собою два екземпляри заяви:

- перший екземпляр з додатками ви передаєте особі, яка уповноважена отримувати такі документи;

- на другому екземплярі вашої заяви просіть, щоб особа розписалась про отримання, зазначивши: свою посаду, ПІБ, дату, підпис і бажано, але необов'язково, печатку ТЦК.

Якщо уповноваженої особи немає на місці або вам письмово не підтвердили отримання заяви, потрібно подати заяву з усіма додатками цінним листом з повідомленням про вручення через Укрпошту. Таким чином, у вас буде 100% доказ того, що ви передали, а ТЦК отримав вашу заяву з додатками.

Додатки бажано нотаріально завірити, щоб не носити з собою оригінали і не віддавати їх. Нотаріально завірена копія прирівнюється до оригіналу. Одразу зробіть у нотаріуса 2-3 копії всіх документів.

Після передачі заяви з документами - перший етап виконаний. Уповноважена особа ТЦК перевірить їх і винесе рішення щодо надання вам відстрочки. Якщо чогось буде не вистачати - донесіть через заяву або супроводжувальний лист по алгоритму вказаному вище.

Строки надання відстрочки не встановлені, але в середньому треба чекати до 1 місяця.

Вам мають видати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, якщо у вас до цього часу не було військового квитка. Як правило, це документ формату А5 з вашою фотокарткою, на ньому не пишуть про відстрочку, можуть надати окремий документ, який про це свідчить або взагалі не видати жодного. Дані про відстрочку будуть у електронному реєстрі військовозобов'язаних «Оберіг».

Представники ТЦК на КПП або в інших місцях зможуть перевірити наявність вашої відстрочки через «Оберіг».

Леонід Вікторов, адвокат
спеціально для ресурсу ЮРЛІГА ( https://jurliga.ligazakon.net/ )


Еще больше материалов и аналитики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Получить БЕСПЛАТНЫЙ
доступ к ЛІГА:ЗАКОН