(0)
Які документи надає ФОП контролерам при документальній перевірці

Які документи надає ФОП контролерам при документальній перевірці

15 Січня 2024

Які документи надає ФОП контролерам при документальній перевірці

Платники податків зобов'язані зберігати документи та інформацію, зі списку у п. 44.1 ПКУ, а також документи, які пов'язані з виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на податківців не менше ніж передбачено у п. 44.3 ПКУ.

Право на проведення контролерами камеральних, документальних (планових або позапланових, виїзних або невиїзних) та фактичних перевірок передбачено пп. 20.1.4 ПКУ.

При цьому у пп. 20.1.2 та 20.1.5 ПКУ встановлено, що податківці мають право:

  • отримувати безоплатно від платників податків, у законному порядку, довідки, копії документів, засвідчені підписом платника або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності), про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов'язану з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролерів, а також фінансову і статистичну звітність у порядку та на підставах, визначених законом;

Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН

  • отримувати безоплатно від платників податків, а також від НБУ, банків, інших фінансових установ, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей довідки у порядку та на підставах, визначених ПКУ, враховуючи закони, що визначають порядок розкриття інформації, що містить банківську таємницю, таємницю надавача платіжних послуг, а на підставі рішення суду - інформацію про обсяг та обіг коштів/електронних грошей на рахунках у банку/небанківському надавачу платіжних послуг, електронних гаманцях, у тому числі про ненадходження в установлені строки валютної виручки від суб'єктів господарювання, інформацію про договори боржника про зберігання цінностей або надання боржнику в майновий найм (оренду) індивідуального банківського сейфа, що охороняється банком.

Згідно з абз.1 п. 85.2 ПКУ платник податків повинен надати контролерам у повному обсязі всі документи, що належать або пов'язані з предметом перевірки. Такий обов'язок виникає у платника податків після початку перевірки.

Отже, як нагадали у Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області, ФОП щодо якого розпочалася документальна перевірка (планова або позапланова) повинен в перший день перевірки надати податківцям оригінали всіх документів за період, що перевіряють, з питань, які стосуються предмету перевірки. Зокрема, підготувати документи, що пов'язані з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, а саме: договори робіт/послуг; акти виконаних робіт/наданих послуг, накладні; виписки банку про рух грошових коштів; книгу обліку доходів; трудові договори, відомості нарахування та виплати зарплати; інші документи щодо фінансово-господарської діяльності.

Поряд з цим, при проведенні перевірок контролери мають право отримати у платників податків належним чином завірені копії первинних фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, що свідчать про приховування (заниження) об'єктів оподаткування, несплату податків, зборів, платежів, порушення вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на податківців. Такі копії повинні бути засвідчені підписом платника податків або його посадової особи та скріплені печаткою (за наявності) (абз. 1 п. 85.4 ПКУ).

Запит на отримання копій документів податківці мають подати не пізніше, ніж за п'ять робочих днів до дати закінчення перевірки (абз. 2 п. 85.4 ПКУ).


Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН