(0)
У Раді пропонують створити "клуб білого бізнесу"

У Раді пропонують створити "клуб білого бізнесу"

12 Березня 2024

У Раді пропонують створити "клуб білого бізнесу"

Народні депутати розробили законопроєкт про «клуб білого бізнесу», який передбачає створення переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, що користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні. Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, сутність законопроєкту полягає в тому, що якщо підприємець відповідає простим та прозорим критеріям щодо рівня сплати податків вище середнього по галузі та виплачує вищі за середні по галузі заробітні плати, податковий контроль у вигляді перевірок за ним не здійснюється.

«Це як раз про новий суспільний договір держави і бізнесу», - наголосив Гетманцев.

Проєктом закону, зокрема, пропонується розширити зміст поняття «податковий ризик» та запровадити термін «комплаєнс (управління податковими ризиками)».

Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН

Також він передбачає запровадження Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.

До цього переліку щоквартально включатимуться юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які відповідатимуть низці вимог та критеріїв (зокрема, вимогам до рівня сплати податків, до рівня нарахування заробітної плати тощо).

Ведення Переліку забезпечуватиме Державна податкова служба, а інформацію про включення платник отримуватиме через електронний кабінет.

 Платники податків, включені до Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства отримають такі переваги:
  • мораторій на документальні перевірки;

  • скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування - 5 календарних днів;

  • індивідуальні податкові консультації протягом 5 календарних днів;

  • за платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти зокрема із використанням засобів дистанційного зв'язку, у тому числі у режимі відеоконференції;

  • платник податків на свій запит у п'ятиденний строк має право отримати відомості про наявну у контролюючого органу податкову інформацію, яка може свідчити про податкові ризики у діяльності платника податків, а також консультацію щодо усунення таких ризиків.


Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН