(0)
Бронювання працівників за новим законом про мобілізацію

Бронювання працівників за новим законом про мобілізацію

12 Квітня 2024

Бронювання працівників за новим законом про мобілізацію

11 квітня законопроєкт про мобілізацію № 10449 в редакції Комітету Верховна Рада в цілому ухвалила.

Давайте розглянемо ухвалені зміни.

Що зміниться у правилах бронювання?

Враховано правку, якою викладено у новій редакції статтю 25 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію "Організація і порядок бронювання військовозобов'язаних".

Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН

Відповідно до цього бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють або проходять службу:

  1. в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування на посадах:

    • державної служби категорії “А”, голів обласних, районних, районних у місті (у разі створення) рад, сільських, селищних, міських голів - усі військовозобов'язані;

    • державної служби категорії “Б”, “В”, в органах місцевого самоврядування - не більше 50 відсотків кількості військовозобов'язаних цих категорій у зазначених органах;

  2. в органах державної влади, інших державних органах, Нацполі, НАБУ, ДБР, органах прокуратури, БЕБ, ДСНС, Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування (за виключенням військовозобов'язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини), а також на штатних посадах патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України;

  3. на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

  4. на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками.

Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов'язаних визначаються цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, прийнятими на його виконання.

Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, що здійснюють бронювання військовозобов'язаних, зобов'язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) ТЦК, на території відповідальності якого вони розміщуються.

Зазначимо також, що раніше були пропозиції щодо бронювання працівників на підприємствах з певним рівнем сплати ЄСВ, ПДФО, високим рівнем заробітних плат, добровільними внесками на рахунок ЗСУ і т.п., але всі ці правки було відхилено. Питання буде розглядатися окремим рішенням. Наразі розробляється нова модель економічного бронювання, міністерствам вже доручили розробити нову постанову про бронювання працівників. Також бізнес просить запровадити електронну комунікацію з ТЦК.


Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН