(0)
Больничный во время отпуска

Больничный во время отпуска

13 Ноября 2023

Больничный во время отпуска

Відпустка - це час (певна кількість гарантованих днів вільних від роботи), коли працівник відпочиває і не працює, але за ним зберігається робоче місце. Є різні види відпусток, але в цій статті поговоримо саме про основну щорічну відпустку. Адже, коли працівник відкрив лікарняний під час перебування щорічної відпустки, то у кадровика виникає додатковий клопіт щодо вирішення та документального оформлення цього питання.

Якби це була відпустка без збереження зарплати, то вирішення було б значно простішим - адже допомога по тимчасовій непрацездатності за період перебування у відпустці без збереження заробітної плати не надається відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» п.6 ч.1 ст. 16.

А от тимчасова непрацездатність, яка настала під час перебування у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, допомога надається у порядку та розмірах, встановлених Законом № 1105 відповідно ч.2 ст.15.

Основна щорічна відпустка - це гарантована законодавством певна кількість календарних днів вільних від роботи тривалістю не менше як 24 дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дати укладання трудового договору, і яка надається щороку всім працівникам зі збереженням робочого місця і заробітної плати.

Еще больше материалов и аналитики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Получить БЕСПЛАТНЫЙ
доступ к ЛІГА:ЗАКОН

Види додаткових відпусток:

- за роботу зі шкідливими і важкими умовам праці;

- за особливий характер праці;

- працівникам, які мають дітей;

- інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

І тому, кожен раз, як працівник відділу кадрів надає щорічну основну відпустку співробітнику, то кожен раз хвилюється аби в цей період не було відкриття лікарняного. Але від хвороби не застрахована жодна людина і є ситуації, коли дзвонить працівник в перший день своєї відпустки кадровику з повідомленням щодо відкриття свого лікарняного.

Якщо працівник під час перебування щорічної відпустки захворів і відкрив листок непрацездатності, то кількість днів хвороби, яка збіглася з такою відпусткою, повинна бути продовжена на ту ж саму кількість днів відпусткою або перенесена на інший період в межах 12 місяців після закінчення робочого року за згодою працівника і роботодавця.

Дії кадровика при відкритті лікарняного працівника, який перебуває у щорічній відпустці і отримав відпускні:

  • Наказ, який був раніше виданий на щорічну відпустку, не скасовуємо.

  • Дочекайтеся одужання працівника і закриття лікарняного.

  • Працівник подає письмову заяву на продовження щорічної відпустки чи перенесення на інший період.

  • Видаєте новий наказ на підставі заяви працівника про продовження відпустки чи перенесення на інший період.

  • В особову карту форми П-2 вносимо зміни щодо продовження чи перенесення відпустки.

Отже, у разі відкриття працівником листка непрацездатності під час щорічної відпустки, йому повинні бути надані дні цієї невикористаної відпустки, що припали на період хвороби, шляхом продовження чи перенесення на інший період. Таким правом працівник зобов'язаний скористатися до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка, надавши письмову заяву. І лише після письмової згоди надається наказ про продовження чи перенесення щорічної відпустки.

З вище викладеного робимо висновок, що підставою для видання наказу про продовження чи перенесення щорічної відпустки є листок непрацездатності і письмова заява працівника.

Олеся Кирилуша, керівник Кадрового агентства "Кирилуша і Партнери"


Еще больше материалов и аналитики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Получить БЕСПЛАТНЫЙ
доступ к ЛІГА:ЗАКОН