(0)
10 рекомендацій як не стати жертвою шахраїв

10 рекомендацій як не стати жертвою шахраїв

Кіберзлочинці продовжують проявляти винахідливість і вигадувати нові схеми для атак користувачів Інтернету. У минулому році ми вже писали про шахраїв, які спекулюють на темі COVID-19. Вони нікуди не ділися і тепер активно використовують тему вакцини.

Але варто пам'ятати, що тільки цими схемами зловмисники не обмежуються! Тому ми підготували для вас 10 рекомендацій, які допоможуть захистити себе від зловмисників як на роботі, так і вдома.

  1. Якщо адресат листа вам невідомий – не відкривайте лист!
  2. Завжди уважно перевіряйте адресу, з якої отримали лист. Наприклад, багато українців отримали листи, нібито від Приватбанку, однак шахраї не використовували домен Приватбанку. Тобто, хто не звернув на це уваги і відкрив лист, були атаковані вірусами.
  3. Не відкривайте листи з захоплюючими темами («Ви виграли автомобіль!», «Ви перемогли в акції!», «Ви отримуєте приз!», «ВАКЦИНА!» і т.д.).
  4. Тривожні теми листів – це також ознака можливого шахрайства (наприклад, «Ваш рахунок був заблокований», «Вам нараховано борг»).
  5. Вірус «ховається» в листі у вигляді посилання або файлу, які потрібно відкрити одержувачу. У листах «від Приватбанку» посилання нібито вело на документ, який би докладніше розповів про кредит, борг перед банком або нової процентної ставки. Варто одержувачу листа перейти за посиланням – як на його комп'ютері запускається необоротний процес.
  6. Користуйтеся надійними антивірусними програмами для захисту своєї системи від кібершахраїв. Не вимикайте функції евристичного аналізу, оскільки вони допомагають програмі виявити зразки шкідливого програмного забезпечення, які ще не стали формальними методами.
  7. Оновлюйте все програмне забезпечення на своєму комп'ютері, в тому числі, операційну систему. Є сенс використовувати функцію автоматичного оновлення.
  8. Нікому не довіряйте! Всі облікові записи можуть бути скомпрометовані (з облікових записів друзів в соціальних мережах, або адрес колег можуть бути відправлені шкідливі посилання). Ніколи не відкривайте вкладень, що містяться в електронних листах від незнайомих людей.
  9. Включіть в налаштуваннях Windows на комп'ютері функцію «Показувати розширення файлів»: так набагато легше помічати потенційно шкідливі файли (файли з розширенням «.exe», «.vbs» і «.scr» – потенційно небезпечні!). Шахраї можуть використовувати кілька розширень, щоб замаскувати шкідливий файл під відео, фото або документ (наприклад, hot-chics.avi.exe або doc.scr).
  10. Якщо ви виявили на своїй машині невідомий процес, негайно вимкніть комп'ютер від Інтернет або інших мережевих підключень (таких як домашнє підключення Wi-Fi) – це дозволить запобігти поширенню зараження. Після цього зв'яжіться з фахівцем для вирішення ситуації!

 

Пам’ятайте, з питань кібербезпеки ви завжди можете
звернутися в СОФТКОМ