(1)
Як захиститися від зловмисників, які спекулюють на темі COVID-19?

Як захиститися від зловмисників, які спекулюють на темі COVID-19?

15 Червня 2020

Як захиститися від зловмисників, які спекулюють на темі COVID-19?

Протягом останніх місяців тема коронавірусу активно обговорюється всім світом. На жаль, знаходяться шахраї, які наживаються на ажіотажі навколо COVID-19.

У даній статті ми розглянемо основні прийоми шахраїв і дамо практичні рекомендації "як захиститися від кіберзлочинців"!

Схеми, які використовують зловмисники:

  • Фальшиві листи з новинами, картою поширення коронавірусу і т.п. (від МОЗ, Всесвітньої організації охорони здоров'я, інших організацій і влади)

Мета – змусити Вас перейти за посиланням або відкрити вкладений файл. При переході/відкритті файлу шкідливе ПО починає діяти, може викрасти особисту інформацію і впливати на працездатність Вашого пристрою.

  • Спам-листи з пропозицією придбати маски, антисептики, тощо

Мета та ж, що в попередньому пункті. У результаті Ви можете мимоволі розкрити особисту інформацію та фінансові дані шахраям.

  • Листи співробітникам, які працюють віддалено

Шахраї надсилають фальшиві корпоративні листи з посиланням на вебінар, загальну онлайн-конференцію, просять відкрити важливий файл у вкладенні і т.п. Звичайно ж, у всіх цих випадках посилання або файл шкідливі!

Правила, які допоможуть захиститися від шахрайства:

  • Перевіряйте відправника листи (це Ваш колега або знайомий? МОЗ або інші організації – тоді зайдіть на їх офіційний сайт і переконайтеся в достовірності інформації);
  • Ніколи не переходьте за посиланнями і не відкривайте файли, якщо Ви не впевнені в надійності відправника;
  • Зверніть увагу на помилки і написання посилань – шахраї часто використовують схожі домени, щоб ввести в оману (наприклад, використовують 1 замість l (L), 5 замість S і т.п.)
  • Якщо в листі Вас просять ввести банківські дані або іншу персональну інформацію – не робіть цього!
  • Остерігайтесь "тривожних" електронних листів, що закликають Вас до негайних дій. У випадку з коронавірусом – це придбання ліків або вакцини.

З питань безпеки своїх даних
Ви завжди можете звернутися в СОФТКОМ