(0)
Частину ФОПів на єдиному податку звільнено від ведення обліку товарних запасів – ДПС

Частину ФОПів на єдиному податку звільнено від ведення обліку товарних запасів – ДПС

2 Грудня 2021

Частину ФОПів на єдиному податку звільнено від ведення обліку товарних запасів – ДПС

Пресслужба Державної податкової служби України нагадує, що набрав чинності наказ про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі - Порядок № 496).

Податківці наголошують, що Порядок № 496 не поширює свою дію на платників єдиного податку І групи.

Із загального числа платників єдиного додатку ІІ - ІV груп, Порядок № 496 поширює свою дію виключно на платників, визначених у п.61 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ, які здійснюють:

- реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Разом з цим Порядок № 496 поширює свою дію на ФОП ІІІ групи єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

У той же час Порядок № 496 встановлює обов'язок ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації для ФОП, які використовують загальну систему оподаткування та здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Як ми вже повідомляли, з 26 листопада ФОПи повинні вести облік товарних запасів за новими правилами. Також податківці розповіли як правильно внести перший запис до Форми ведення обліку товарних запасів.

Якщо у вас залишилися питання, потрібні роз’яснення, консультації експертів, в системаx ЛІГА:ЗАКОН ви отримаєте розгорнуті відповіді. Замовте безкоштовний тест-драйв.

Отримати доступ на 24 години