(0)
Зміни в Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних — чого очікувати

Зміни в Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних — чого очікувати

23 Квітня 2021

Зміни в Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних — чого очікувати

Уряд підкоригував правила щодо ЄРПН. І ось маємо вже текст постанови КМУ від 21 квітня 2021 р. № 378. Саме нею було внесено зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних.

Окрім суто косметичних змін є й кілька принципових новацій. Передусім у Порядку змінили послідовність електронних підписів на податкову накладну. Надалі до Реєстру будуть прийматися податкова накладна та/або розрахунок коригування, складені в електронній формі з накладенням:

  • кваліфікованого електронного підпису головного бухгалтера (бухгалтера) або кваліфікованого електронного підпису керівника (у разі відсутності у постачальника (продавця) посади бухгалтера) та кваліфікованої електронної печатки (у разі наявності) постачальника (продавця), що є юридичною особою;
  • кваліфікованого електронного підпису постачальника (продавця), що є фізособою - підприємцем.

При цьому розрахунок коригування, що підлягає реєстрації отримувачем (покупцем), приймається до Реєстру, якщо він складений з накладенням постачальником (продавцем) та отримувачем (покупцем) кваліфікованого електронного підпису в указаному порядку.

Для делегування права підпису податкової накладної та/або розрахунку коригування іншій посадовій особі платник повідомляє про таку особу, в тому числі дані кваліфікованого сертифіката відкритого ключа зазначеної особи, орган ДПС за основним місцем обліку (за неосновним місцем обліку - для платників, які змінили місцезнаходження та для яких сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду) відповідно до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами.

Також уточнили щодо внесення відомостей до Реєстру на підставі рішення суду, яке набрало законної сили.

  Детальніше в системі ЛІГА:ЗАКОН!

Безкоштовно отримати доступ до усіх матеріалів:

Отримати доступ на 24 години