(0)
У колишнього спецрежимника не закрито рахунок 48: як бути

У колишнього спецрежимника не закрито рахунок 48: як бути

11 Вересня 2017

У колишнього спецрежимника не закрито рахунок 48: як бути

Пропонуємо Вашій увазі матеріал електронного аналітичного щоденника «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН». Видання входить в системи ЛІГА:ЗАКОН. З питань використання видань «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН» та «ЮРИСТ & ЗАКОН» чи їх підключення звертайтесь за тел.: (044) 501-3-700.





За часів спецрежиму ПДВ розрахунки за ним у бухобліку відображалися певним чином, зокрема використовували рахунок 48. У деяких сільгосппідприємств на цьому рахунку досі є деякі суми. Куди їх закрити?


.
Законы, связанные с этой статьей, подробные консультации, комментарии налоговых органов – все это Вы найдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Закажите бесплатную презентацию

Методика бухгалтерського обліку спецрежимного ПДВ

Методику бухгалтерського обліку податкового зобов'язання з ПДВ, яке за спецрежимною декларацією підлягало перерахуванню на спеціальний рахунок (рядок 18.2 спецрежимної декларації), установлено п. 15 Інструкції № 141:

Дт 641 – Кт 48 – сума в рядку 18.2 спецрежимної декларації – податкове зобов'язання з ПДВ, яке підлягало перерахуванню на спеціальний рахунок сільгосппідприємства;

Дт 315 "Рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ, відкритий для перерахування коштів на спеціальний рахунок" – Кт 311 – перерахування коштів на електронний рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ;

Дт 315 "Спеціальний рахунок для акумулювання сум податку на додану вартість сільськогосподарськими підприємствами" – Кт 315 "Рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ, відкритий для перерахування коштів на спеціальний рахунок" – автоматичне перерахування коштів з електронного на спеціальний рахунок сільгосппідприємства;

Дт 631 – Кт 315 "Спеціальний рахунок..." – використання коштів зі спецрахунка на виробничі потреби;

Дт 48 – Кт 718 – одночасно з попередньою проводкою відображається використання цільового фінансування.

Тож, якщо сільгосппідприємство дотримувалося цієї методики відображення спецрежимного ПДВ і на рахунку 48 залишився невикористаний залишок, це означає, що на суму цього залишку на субрахунку 315 "Спеціальний рахунок…" залишилися невикористаними суми спецрежимного ПДВ. Використавши кошти ПДВ, остаточно використаємо й залишок цільового фінансування на рахунку 48 (Дт 48 – Кт 718).

Нерідко на практиці цієї методології не дотримуються. Тож у такому разі потрібно проаналізувати, яким чином утворився залишок на рахунку 48. У разі виявлення помилки її потрібно буде виправити.

Як використати залишок коштів на спецрахунку після 01.01.2017?

Згідно з п. 4 Порядку № 11 суму ПДВ, що акумулюється на спецрахунку, використовують сільгосппідприємства відповідно до п. 209.2 ПКУ, який, зокрема, втратив чинність (тобто для використання у виробництві сільгосптоварів/послуг), а починаючи з 01.01.2017 перераховується на поточний рахунок сільгосппідприємства. Водночас у пп. 209.2.3 ПКУ було зазначено, що спецрежимний ПДВ залишається в розпорядженні сільгосппідприємства для використання у виробництві сільгосптоварів/послуг і що зазначені суми акумулюються на спецрахунках у порядку, установленому Кабміном, тобто згідно з Порядком № 11.

З наведеного випливає, що ПКУ встановлено обов'язкове використання спецрежимних коштів за цільовим призначенням, а Порядок № 11 установлює тільки методику акумулювання цих коштів. Тобто Порядок не встановлює, потрібно чи ні використовувати спецрежимні кошти за цільовим призначенням. Отже, якщо в Порядку № 11 сказано, що починаючи з 01.01.2017 спецрежимні кошти зі спецрежимного рахунка перераховуються на поточний рахунок, це не означає, що після такого перерахування не потрібно слідкувати за цільовим використанням спецрежимних коштів. Потрібно, бо про це зазначено в прямій нормі ПКУ.

Отож підсумуємо: відповідно до норм ПКУ та Порядку № 11 починаючи з 01.01.2017 усі кошти, які є на спецрахунку та надійдуть на нього, перераховуються на поточний рахунок, а звідти їх використовують за цільовим призначенням.

Щодо бухгалтерського обліку спецрежимних коштів, перерахованих на поточний рахунок, то їх і надалі обліковують так само, як ми навели вище, із застосуванням рахунка 48, 718. Тобто спецрежимні кошти, визначені за спецрежимною декларацією за період існування спецрежиму, відображаються записом Дт 641 – Кт 48.

Перерахування спецрежимних коштів зі спецрежимного на поточний рахунок: Дт 311 – Кт 315. Надалі, використавши ці кошти з поточного рахунка за цільовим призначенням, потрібно зробити бухгалтерський запис: Дт 48 – Кт 718. Цілком можливо, що сільгосппідприємство, у якого залишилися кошти на рахунку 48 після того, як перерахувало спецрежимні кошти зі спеціального на поточний рахунок (Дт 311 – Кт 315), перестало слідкувати за їх цільовим призначенням і своєчасно не зробило запис Дт 48 – Кт 718. Або ж, що менш імовірно, ці кошти й досі не використано. Тому, ще раз повторюємося, сільгосппідприємству спершу слід перевірити, чи, бува, не використовувало воно перераховані зі спецрежимного на поточний рахунок кошти за цільовим призначенням. Якщо використовувало, то потрібно на суму цих використаних коштів зробити запис Дт 48 – Кт 718. Унаслідок цього залишок на рахунку 48 обнулиться. Якщо з'ясується, що кошти не використовувалися, то потрібно дочекатися їх використання (перерахування за призначенням) і знову-таки обнулити рахунок 48 записом Дт 48 – Кт 718.




Олександр Золотухін,

консультант з бухгалтерського обліку та оподаткування




1. ПКУ – Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

2. Інструкція № 141 – Інструкція з бухгалтерського обліку ПДВ, затверджена наказом Мінфіну від 01.07.97 р. № 141.

3. Порядок № 11 – Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум ПДВ на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, затверджений постановою Кабміну від 12.01.2011 р. № 11.







Законодательство, связанное с этой статьей,
консультации и комментарии налоговых органов –
все это Вы найдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Система ЛІГА:ЗАКОН бесплатная презентация