(0)
Податковий кодекс знову переписують: що зміниться?

Податковий кодекс знову переписують: що зміниться?

16 Липня 2020

Податковий кодекс знову переписують: що зміниться?

ВРУ на засіданні 14.07.2020 р. ухвалила Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців". Йдеться про законопроект № 2524. Про це інформує сайт ВРУ.

Закон повинен удосконалити роботу електронного кабінету платника податків, спростити податковий облік, стимулювати добровільне обмеження паперового документообігу. Проте він має і негативні наслідки для мікро-підприємців.

Озвучимо кілька новацій:

- копії податкових повідомлень-рішень та інші документи, які податковий орган надсилає платнику, будуть відображатися в електронному кабінеті;

- контролюючий орган вестиме листування з платниками податків в електронній формі, якщо вони подали заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет;

- скасовано вимогу про подання заяви платником податків на приєднання до договору про визнання електронних документів;

- запроваджується автоматична реєстрація в електронному кабінеті отриманих документів від платника податків;

- в електронному кабінеті відображатимуть дані щодо суми та дати узгодження грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом;

- спрощується механізм доведення платником податків відсутності його вини через технічний збій у роботі електронного кабінету, зокрема, скасовується необхідність підтвердження технічним адміністратором та/або методологом факту технічного збою, методологічних або технічних помилок.

Також вказується, що буде скасована вимога обов'язкової реєстрації книги обліку доходів та витрат, а також обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП І та ІІ групи спрощенців, а також ІІІ групи, які не є платниками ПДВ. Такий платник податків за власним бажанням зможе вести книгу обліку доходів в паперовому або електронному вигляді. Відповідальність у вигляді штрафів за неведення або помилки у книзі доходів настаєлише тоді, якщо такий платник повідомив про бажання вести книгу обліку доходів.

Проте із цією нормою не все так однозначно.

Нардеп Я.Железняк спочатку повідомив, що дозволяють "спрощенцям" - неплатникам ПДВ вести облік в довільній формі - в Excel, в зошиті чи традиційно в книзі обліку (тільки тепер її не треба реєструвати та заповнювати щоденно). При чому головне буде - фіксувати щомісячний дохід. А щоденні підсумки чи поопераційні підсумки - лише за бажанням підприємця.

Але згодом він проінформував, що окремі правки "не пройшли" і у "спрощенців"-платників ПДВ ІІІ групи залишається паперова книга обліку з обов'язковою реєстрацією.

Варто також додати, що ухвалений законопроект № 2524 також виправляв недоліки податкової реформи, привнесеної Законом № 466.

Але і тут не треба очікувати на революційні зміни. Нардеп Я.Железняк вказав на те, що не було підтримано ряд правок, тому бізнес має готуватися, що:

- введення нових норм по КІК та постійних представництв НЕ відтерміновується та запрацює зі штрафами за порушення з першого дня;

- залишаються подовжені строки давності для перевірок по зарплатним податкам;

- для виробників мастильних матеріалів на основі базових олив НЕ скасована сплата акцизу минулих періодів, коли він діяв помилково;

- НЕ створено можливостей законно реалізувати непродані залишки рідин для електронних сигарет, які були завезені до встановлення на них акцизу;

- не скорочено перелік документів по трансфертному ціноутворенню, які надаються податковому орган;

- принцип ділової мети залишається для операцій з УСІМА нерезидентами;

- не звужено застосування правил тонкої капіталізації.

Цю ж інформацію підтвердив на свої сторінці у Facebook також і голова податкового комітету Д.Гетманцев. Тепер положення по КІК вступають в силу з 2021 року. Навіщо це зроблено йому не зрозуміло, адже з бізнесом були узгоджені інші терміни.


Детальніше в системі ЛІГА:ЗАКОН!

Отримати віддалений доступ до усіх матеріалів безкоштовно

Отримати доступ на 24 години