(0)
Нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних — ДПС

Нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних — ДПС

7 Липня 2020

Нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних — ДПС

Головне управління ДПС в Одеській області повідомило про нові штрафні санкції за невчасну реєстрацію податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних (далі - ПН/РК), в яких не зазначаються суми ПДВ. Йдеться про штрафи, які запрацювали завдяки внесеним Законом № 466 змінам до ПКУ.

Йдеться про відповідальність за:

- ПН/РК, складені на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування ПДВ;

- ПН/РК, складені на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою;

- ПН, складені відповідно до п. 198.5 ПКУ у разі здійснення операцій, визначених підпунктами "а" - "г" цього пункту, та РК, складені до таких ПН;

- ПН, складені відповідно до ст. 199 ПКУ, та РК, складені до таких податкових накладних;

- ПН, складені відповідно до аб. 11 п. 201.4 ПКУ.

За порушення граничного строку реєстрації таких ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) на платника податку накладається штраф в розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 грн (п. 1201.1 ПКУ).

Якщо за результатами податкової перевірки встановлено відсутність реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, на платника податку накладається штраф у розмірі 5 % обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 3400 грн (п. 1201.2 ПКУ).

Отже, штрафи за невчасну реєстрацію в ЄРПН застосовуються і до ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ. У таких випадках штрафні санкції нараховуються у відсотках до обсягу постачання, встановлених Законом № 466.

Порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого для реєстрації всіх інших ПН та/або РК в ЄРПН, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 10 до 50% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК в залежності від кількості календарних днів порушення строку реєстрації (п. 1201.1 ПКУ).

Відсутність реєстрації протягом граничного строку всіх інших ПН та/або РК в ЄРПН, про що зазначено в ППР, складеному за результатами перевірки контролюючого органу, - тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 50% суми податкових зобов'язань з ПДВ, вказаної у такій ПН та/або РК, або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено.


Детальніше в системі ЛІГА:ЗАКОН!

Отримати віддалений доступ до усіх матеріалів безкоштовно

Отримати доступ на 24 години