(0)
Скасували РРО-штрафи, встановили нові ліміти та перенесли РРО для єдинників — Рада прийняла новий Закон

Скасували РРО-штрафи, встановили нові ліміти та перенесли РРО для єдинників — Рада прийняла новий Закон

2 Грудня 2020

Скасували РРО-штрафи, встановили нові ліміти та перенесли РРО для єдинників — Рада прийняла новий Закон

Парламентом прийнято Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій". Йдеться про законопроєкт № 4439д, внесений групою народних депутатів для коригування в ПКУ та Законі про РРО вимог щодо реформи сфери спрощеного оподаткування та застосування РРО.

Законом відтерміновано до 1 січня 2022 року обов'язкове застосування РРО (ПРРО) для фізосіб - підприємців, які є платниками єдиного податку II-IV груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує певного граничного обсягу доходу, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Таким чином з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не будуть застосовуватися платниками єдиного податку ІІ-IV груп (фіособами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня року (за умови мінзарплати у 6000 грн наступного року це буде 1 млн 320 тис. грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

Як бачите, з цього переліку зникли продажі та надання послуг через Інтернет, роздрібна торгівля секонд-хендом, діяльність ресторанів і кафе, турагентств та туроператорів, готелів, реалізація текстилю та автозапчастин.

Новим Законом також скасовано штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО (ПРРО).

Законом подовжено до 1 січня 2022 року застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення суб'єктами господарювання окремих вимог закону щодо використання РРО (ПРРО) під час проведення розрахункових операцій.

До речі, Законом визначено нові граничні обсяги доходів, неперевищення яких є однією з умов застосування суб'єктами спрощеної системи оподаткування. Їх вирішено рахувати у встановлених законом розмірах мінімальної заробітної плати. Так, річний ліміт доходу для єдинників І групи має становити 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Якщо брати заплановану на 1 січня 2021 року мінзарплату в 6 000 грн, то це буде 1 млн 2 тис. грн. Обсяг дозволеного доходу для ІІ групи єдинників пропонують на рівні 834 мінзарплат, тобто 5 млн 4 тис. грн. Для ІІІ групи дохід буде допустимий до позначки у 1167 мінзарплат, тобто 7 млн 2 тис. грн. Як бачите, відмінності з теперішніми вимогами практично не помітні.

Ну і вишенькою на торт новий Закон скасував плани щодо застосування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб'єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій. Тобто так званого фіскального кешбеку для покупців за скарги на бізнес не буде.

    Детальніше в системі ЛІГА:ЗАКОН!

Безкоштовно отримати доступ до усіх матеріалів:

Отримати доступ на 24 години