(0)
Наслідки несвоєчасної реєстрації змін до кредитного договору

Наслідки несвоєчасної реєстрації змін до кредитного договору

16 Січня 2018

Наслідки несвоєчасної реєстрації змін до кредитного договору

Пропонуємо Вашій увазі матеріал електронного аналітичного щоденника «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН». Видання входить в системи ЛІГА:ЗАКОН. З питань використання видань «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН» та «ЮРИСТ & ЗАКОН» чи їх підключення звертайтесь за тел.: (044) 501-3-700.





Хто хоч раз стикався у роботі з процедурою реєстрації кредитних договорів, отриманих від нерезидента, чітко пам'ятає, що за несвоєчасну реєстрацію такого договору передбачено штраф. А от за несвоєчасну реєстрацію змін до договору штрафу не передбачено. Тому на практиці реєстрація змін до договору відбувається досить повільно. Спробуємо розглянути наслідки таких повільних дій для бухгалтерського та податкового обліку.

.
Закони, пов’язані з цією статтею, детальні консультації, коментарі податкових органів – все це Ви знайдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Закажите бесплатную презентацию

Спочатку основне: законодавство

Відповідно до п. 1.16 гл. 1 розд. I Положення № 270 резиденти-позичальники мають передбачати в договорі умову, що договір набирає чинності з моменту (або не раніше) його реєстрації. Ці вимоги поширюються також на зміни до договору, які стосуються:

– суми;

– валюти;

– строку кредиту;

– розміру платежів, що впливають на розмір виплат за користування кредитом (процентної ставки, комісій, неустойки, інших установлених договором платежів, у тому числі тих, що є санкціями за неналежне виконання договору).

Водночас згідно з абз. 2 п. 1 гл. 2 розд. I Положення № 270 зміни відомостей щодо:

сторін зареєстрованого договору;

– суми;

– валюти;

– строку кредиту;

– розміру процентної ставки;

– комісій;

– неустойки;

– інших установлених цим договором платежів, у тому числі тих, що є санкціями за неналежне виконання договору, що впливають на розмір виплат за користування кредитом, потребують обов'язкового внесення відповідних змін до реєстрації договору в порядку, установленому для реєстрації договору.

Тобто глава 1 Положення № 270 не передбачає обов'язкового застереження в доповненні до договору про те, що доповнення набуває чинності з моменту реєстрації його в НБУ в разі зміни сторін договору, строку дії договору чи зміни процентної ставки, а глава 2 цього Положення містить таку вимогу.

Далі: приклад із життя

Нерезидент (далі – Кредитор 1) 20.05.2017 повідомив підприємство, що уклав договір про передання прав вимоги за кредитним договором іншому нерезиденту (Кредитор 2). За вказаним договором Кредитор 1 повністю передав свої права на тіло кредиту та проценти за ним станом на 20.05.2017. На підставі зазначеного договору укладено договір про внесення змін від 20.05.2017 до кредитного договору, в якому змінено ставку, строк кредиту та сторону за договором. Доповнення до кредитного договору зареєстровано в НБУ лише 30.10.2017.

Договором передбачено квартальний період нарахування процентів, який починається в перший день кварталу та закінчується в останній день кварталу. При цьому перший процентний період починається з 20.05.2017 та закінчується останнім днем кварталу. Виникає запитання: коли потрібно відображати нарахування процентів за кредитом у обліку?

Вирішуємо неприємну ситуацію

На думку автора, операція з передання боргу від одного боржника до іншого відображається в бухгалтерському обліку боржника не раніше дати реєстрації доповнення до кредитного договору в НБУ.

Оскільки дата реєстрації доповнення до договору – 30.10.2017, то лише на вказану дату підприємство отримало змогу відобразити заміну кредитора у зобов'язанні.

Тепер перейдемо до операції з нарахування процентів за кредитом. У договорі зазначено, що перший процентний період починається з 20.05.2017 (дата укладання договору відступлення прав вимоги) і закінчується в останній день відповідного кварталу.

Тобто за попереднім договором тіло та проценти нараховано повністю і передано від Кредитора 1 до Кредитора 2 з 20.05.2017.

Відповідно до ст. 1 Закону № 996 господарська операція – дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємства. Згідно з п. 5 ст. 9 Закону № 996 господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Нарахування процентів за перший процентний період не могло бути здійснено, оскільки доповнення до кредитного договору набуло чинності лише 30.10.2017. Починаючи з 30.10.2017 нові умови договору є чинними і підприємство зобов'язане їх виконати, а саме: нарахувати проценти за користування кредитом за періоди:

– з 20.06.2017 по 30.06.2017;

– з 01.07.2017 по 30.09.2017.

У цьому разі зміни в структурі зобов'язань підприємства відбудуться саме 30.10.2017. Тому нарахування зазначених процентів не буде виправленням допущеної помилки.


Наталія Салова, Податковий консультант, сертифікований аудитор, IAB, САР




1. Закон № 996 – Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.99 р. № 996-ХІV.

2. Положення № 270 – Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, затверджене постановою Національного банку України від 17.06.2004 р. № 270.







Законодавство, пов’язане з цією статтею,
консультації та коментарі податкових органів –
все це Ви знайдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Система ЛІГА:ЗАКОН беЗКОШТОВНА презентацІя