(0)
Президент підписав Закон про колективні договори

Президент підписав Закон про колективні договори

14 Квітня 2023

Президент підписав Закон про колективні договори

Президент Володимир Зеленський підписав Закон від 23 лютого 2023 року № 2037 «Про колективні угоди та договори» (законопроєкт № 7628).

Цей Закон є євроінтеграційним та має на меті підвищення ролі колективно-договірного регулювання трудових відносин та посилення захисту прав працівників і роботодавців.

Як раніше зазначали у Мінекономіки, він передбачає розширення суб'єктного складу сторін колективних переговорів, що дозволить залучити до соціального діалогу і новостворені профспілки. Зокрема, на галузевому рівні: в колективних переговорах зможуть брати участь нерепрезентативні представники, які укладають галузеві угоди обмеженої дії.

У свою чергу, на рівні підприємства, установи чи організації право на укладення колективного договору матимуть всі без винятку працівники і роботодавці, зокрема фізичні особи.

Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН

Також Законом визначається порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у випадках, коли він зобов'язаний враховувати положення угод різного рівня (територіального, галузевого, локального тощо) та встановлюється взаємозв'язок між нормами колективних угод галузевого і територіального рівня.

Крім того, передбачено можливість призупинення й зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів - за згодою сторін та у разі настання форс-мажорних обставин (перелік яких зазначено в договорі) та приєднання до сторін угод і договорів нових суб'єктів.

Закон «Про колективні угоди та договори» узгоджується з положеннями Європейської соціальної хартії, а також директив 23 та 533 ЄС. У процесі розробки він був узгоджений сторонами соціального діалогу (профспілками і роботодавцями) та експертами Міжнародної організації праці.

Цей Закон набере чинності через шість місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, крім пункту 5 Прикінцевих та перехідних положень, що набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.