(1)
Додаток Д5 до декларації з ПДВ: розшифровуємо контрагентів

Додаток Д5 до декларації з ПДВ: розшифровуємо контрагентів

20 Липня 2018

Додаток Д5 до декларації з ПДВ: розшифровуємо контрагентів

Пропонуємо Вашій увазі матеріал електронного аналітичного щоденника «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН». Видання входить в системи ЛІГА:ЗАКОН. З питань використання видань «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН» та «ЮРИСТ & ЗАКОН» чи їх підключення звертайтесь за тел.: (044) 501-3-700.






.
Закони, пов’язані з цією статтею, детальні консультації, коментарі податкових органів – все це Ви знайдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Закажите бесплатную презентацию

Додаток Д5 – один із найвідданіших супутників декларації з ПДВ. Та й за обсягами інформації він є лідером. Головна його місія – розшифрувати в розрізі контрагентів задекларовані операції з постачання та придбання товарів/послуг, що обкладаються ПДВ за ставками 20% і 7%. Дещо розширив його повноваження та доповнив форму новими таблицями наказ Мінфіну України від 23.03.2018 р. № 381.
Подавати оновлений додаток Д5 уперше слід разом із декларацією з ПДВ за червень (ІІ квартал) 2018 року. Про те, як його заповнити, ітиметься далі.

Коли подають

Додаток 5 "Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5) (далі – додаток Д5) обов'язково заповнюють, коли у звітному періоді платник проводив операції з:

  • постачання на митній території України, що обкладають ПДВ за ставками 20% і 7% (рядки 1.1 та 1.2);
  • нарахування компенсуючих податкових зобов'язань за п.п. 198.5 та 199.1 ПКУ (рядки 4.1 та 4.2);
  • придбання товарів/послуг і необоротних активів на митній території України з 20%-вим або 7%-вим ПДВ (рядки 10.1 та 10.2).

! Також додаток Д5 подають разом із декларацією з ПДВ за червень (ІІ квартал) 2018 року, якщо на дату її подання в платника ПДВ є не зареєстровані в ЄРПН податкові накладні, складені за період із 01.07.2015 по 30.06.2018 включно.


Порядок заповнення додатка Д5

Додаток Д5 можна оформити до звітної (тип 011) або звітної нової декларації з ПДВ (тип 012).

У разі якщо після граничного строку подання декларації з ПДВ у додатку знайдено помилку, то в його полі 013 "Уточнюючий" ставлять відмітку та в полі 03 указують звітний період, який уточнюють. Такий додаток Д5 подають разом з уточнюючим розрахунком.

Як відомо, усі вартісні показники у ПДВшній звітності проставляють у гривнях без копійок із відповідним округленням за загальновстановленими правилами (п. 4 р. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21, далі – Порядок № 21). Але задля мінімальних відхилень обсягів постачання/придбання та сум ПДВ у розрізі контрагентів податківці наполягають, щоб у додатку Д5 вартісні показники заповнювали в гривнях із копійками (див. роз'яснення з розділу 101.23 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ). Своєю чергою, рядки "Усього" та "Усього за місяць" у таких додатках заповнюють у гривнях без копійок із відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Додаток Д5 складається із двох розділів:

  • розділ І "Податкові зобов'язання" (таблиці 1, 1.1, 1.2);
  • розділ ІІ "Податковий кредит" (таблиця 2).

У таблиці 1 р. І додатка Д5 у розрізі контрагентів й умовних ІПН прописують показники рядків 1.1 і 1.2 декларації з ПДВ.

Унесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації сільгосптоваровиробники (або претенденти на таке внесення) у графі 4 "ознака здійснення с/г операцій" таблиці 1 проставляють позначку "+" для дотаційних постачань, визначених ст. 161  Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" від 24.06.2004 р. № 1877-ІV(далі – Закон про держпідтримку). Водночас узагальнюють дані щодо таких постачань в окремому (підсумковому) рядку таблиці 1.

У рядках з умовним ІПН 600000000000 показують компенсуючі податкові зобов'язання, нараховані за п.п. 198.5 і 199.1 ПКУ, у розрізі ставок 20% та 7%.

Фрагмент 1 додатка Д5


Таблиці 1.1 та 1.2

У таких таблицях платник ПДВ зазначає перелік складених ним, але не зареєстрованих у ЄРПН, податкових накладних. А саме:

  • у таблиці 1.1 додатка Д5 фіксують суму податкових зобов'язань за звітний період у розрізі податкових накладних, не зареєстрованих у ЄРПН на дату подання декларації (пп. 2 п. 3 р. V Порядку № 21);
  • у таблиці 1.2 додатка Д5 указують суми ПДВ, зазначені в податкових накладних, складених із 01.07.2015 по 31.05.2018 та не зареєстрованих у ЄРПН на дату подання декларації з ПДВ і які були включені до податкових зобов'язань за минулі звітні (податкові) періоди (пп. 2 п. 3 р. V Порядку № 21).

Зауважте
Таблицю 1.2 заповнюють лише раз у складі декларації з ПДВ за червень (ІІ квартал) 2018 року.

Обидві таблиці є довідковими. Їх заповнюють ті платники ПДВ, у яких "висить" показник ΣПеревищ (це сума перевищення задекларованих платником ПДВ податкових зобов'язань за операціями з постачання товарів/послуг над сумою ПДВ у зареєстрованих у ЄРПН податкових накладних (розрахунках коригування). Розраховують цей показник наростаючим підсумком із 01.07.2015. Одночасно зі збільшенням показника ΣПеревищ зменшується реєстраційна сума ПДВ, на яку платник вправі зареєструвати в ЄРПН податкові накладні та/або розрахунки коригування. За умови якщо всі податкові накладні/розрахунки коригування платника ПДВ "пройшли" через ЄРПН, то ΣПеревищ дорівнює нулю.

Отже, теоретично сума ПДВ із таблиць 1.1 та 1.2 додатків Д1 (незареєстровані розрахунки коригування на збільшення суми компенсації) та Д5 (незареєстровані податкові накладні) повинна дорівнювати ΣПеревищ. Але фактично, через некоректний алгоритм розрахунку контролерами цього показника, ΣПеревищ може бути більшим. Таким платникам настійно рекомендуємо подати додатки Д1 та Д5 із заповненими таблицями 1.1 і 1.2, аби контролери могли виявити розбіжність і скоригувати такий показник. Наразі, як саме використовуватимуть отриману від платників ПДВ деталізовану інформацію, податківці не пояснюють.

Розгляньмо приклад заповнення таблиці 1.1

Фрагмент 2 додатка Д5


Розділ ІІ "Податковий кредит"

У таблиці 2 додатка Д5 деталізують інформацію про придбання товарів/послуг і необоротних активів у розрізі постачальників (ІПН). Записи в таблиці ведуть на підставі зареєстрованих у ЄРПН і/або інших документів, що підтверджують право на податковий кредит, з переліку п. 201.11 ПКУ.

У графі 3 зазначають період складання таких документів.

Платники, які застосовують касовий метод ПДВ-обліку за п. 187.10 ПКУ, маркують суми податкового кредиту, визначеного за цим методом, позначкою "+" у графі 4.

У разі якщо платник ПДВ суму вхідного податку, зазначену в податковій накладній, включає до податкового кредиту частково за касовим методом, а частково за правилом "першої події", то в таблиці 2 додатка Д5 суми ПДВ зазначають в окремих рядках. Залежно від періоду сплати така податкова накладна може бути включена до складу податкового кредиту й, відповідно, до таблиці 2 додатка 5 декілька разів у різних податкових періодах виходячи із суми ПДВ, що включається до складу податкового кредиту. Про це зазначають податківці в роз'ясненні з розділу 101.23 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ. Такі рекомендації стосуються всіх касовиків, а не лише тих, які перелічені в п. 187.10 ПКУ.

Виділяють позначкою "+" у графі 5 власні покупки для дотаційної діяльності й сільгосптоваровиробники – отримувачі державних дотацій, а також претенденти на цей статус.

Ольга КЛЕБАН, бухгалтер-експерт, ЛІГА:ЗАКОН  



Законодавство, пов’язане з цією статтею,
консультації та коментарі податкових органів –
все це Ви знайдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Система ЛІГА:ЗАКОН беЗКОШТОВНА презентацІя