(0)
Розрахунок через програмний РРО: чи оштрафують за невидачу чеку покупцю

Розрахунок через програмний РРО: чи оштрафують за невидачу чеку покупцю

10 Січня 2022

Розрахунок через програмний РРО: чи оштрафують за невидачу чеку покупцю

В ДПС відповіли, чи штрафуватимуть продавця, який створив електронний фіскальний чек із застосуванням ПРРО, але на вимогу покупця не надав його в паперовому вигляді та не надіслав електронний розрахунковий документ, оскільки у покупця відсутні засоби телекомунікаційного зв'язку.

Вони відсилають до п. 2 ст. 3 Закону № 265, який зобов'язує при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг надавати покупцю в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму операції. Фіскальний чек створюють в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений ПРРО, QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

Також суб'єкт господарювання може пересвідчитись, що покупець отримав фіскальний чек, надісланий на наданий такою особою абонентський номер та/або адресу електронної пошти повідомлення із вимогою зворотного інформування.

У разі невиконання цієї вимоги (фіскальний чек не створено в електронній формі та не надіслано споживачу у зручний для нього спосіб) передбачена відповідальність згідно з п. 1 ст. 17 Закону № 265.

Ця норма передбачає, що до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовують фінансові санкції, якщо встановлено в ході перевірки факт, зокрема, невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, в таких розмірах:

- 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону № 265, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;

- 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону № 265, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Якщо у вас залишилися питання, потрібні роз’яснення, консультації експертів, в системаx ЛІГА:ЗАКОН ви отримаєте розгорнуті відповіді. Замовте безкоштовний тест-драйв.

Отримати доступ на 24 години