(0)
Розрахунок відпускних по-новому: Мінекономіки підготувало зміни до Порядку № 100

Розрахунок відпускних по-новому: Мінекономіки підготувало зміни до Порядку № 100

7 Жовтня 2022

Розрахунок відпускних по-новому: Мінекономіки підготувало зміни до Порядку № 100

СПО профспілок оприлюднено проект постанови КМУ «Про внесення змін до пункту 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати». Ініціатором змін до Порядку № 100 виступило Мінекономіки.

Почнемо з найцікавішого, чим доповнюють п. 7 Порядку № 100, який передбачає порядок розрахунку середнього заробітку для оплати відпускних та компенсації відпускних.

Так, під час оплати часу відпусток і компенсації за невикористані відпустки, право на які набуто більше ніж за два попередні робочі роки, що передують поточному робочому року, пропонують застосовувати наступні понижувальні коефіцієнти:

За робочий рік, що передує двом останнім робочим рокам (3-й робочий рік)

0,9

За робочий рік, що передує трьом останнім робочим рокам (4-й робочий рік)

0,8

За робочий рік, що передує чотирьом останнім робочим рокам (5-й робочий рік)

0,7

За робочі роки, що передують п'яти останнім робочим рокам (6-й та наступні робочі роки)

0,6

Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН

Для роботодавця це, звісно, полегшення, але натомість для працівників - зменшення суми відпускних та компенсацій за невикористану відпустку.

Йдемо далі по змінам до Порядку № 100. Кого ж торкнуться ці зміни?

Вищеописаний механізм розрахунку суми відпускних або їх компенсаці передбачений з метою економії бюджетних коштів і стосується він лише окремих категорій працівників. До них увійшли, зокрема, особи, які обіймають посади держслужбовців, посади патронатної служби, посадові особи, умови оплати праці яких регулюються спеціальними законами, посадові особи, керівники, керівні працівники окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону України "Про державну службу" від 10.12.2015 р. № 889-VIII, умови оплати праці яких визначено постановою Кабміну від 20.04.2016 р. № 304, тощо.