(0)
ЄСВ та зарплатні податки в період неоплачуваної відпустки на час карантину

ЄСВ та зарплатні податки в період неоплачуваної відпустки на час карантину

9 Квітня 2020

ЄСВ та зарплатні податки в період неоплачуваної відпустки на час карантину

Повністю уникнути сплати ЄСВ під час карантину складно, але можливо за певних передумов.

Після запровадження загальнонаціонального карантину, а услід за ним – "податкових канікул" для бізнесу все частіше бухгалтери почали задаватися непростими зарплатно-фіскальними питаннями. Зокрема, чи можна не платити ЄСВ, ПДФО та військовий збір із зарплати під час карантину? Якщо звільнення немає, то як платити указані податки і збори, коли через "карантинну" відпустку відпрацьовано неповний місяць? Як відображати у звітності зарплату та неоплачувану "карантинну" відпустку? Чи зберігається за працівником страховий стаж на період неоплачуванної "карантинної" відпустки? Як заповнити ф. № 1 ДФ за І квартал, якщо у березні через неоплачувану відпустку до зарплати працівника застосували ПСП? Питання постають вже зараз, а контролери не поспішають з роз’ясненнями. Тому допоможемо ми. Відповіді на ці зарплатно-карантинні питання ви знайдете у аналітичному матеріалі.


Чи можна не платити ЄСВ, ПДФО та військовий збір із зарплати під час карантину?

Стверджувальна відповідь на це питання буде  у тому випадку, коли за місяць працівнику не було нараховано виплат зарплатного характеру(зарплати, відпускних, лікарняних тощо).Така картина може бути, зокрема, коли працівник увесь місяця не мав оплачуваних робочих днів з різних причин.

Наприклад, співробітник протягом усього місяця перебував у відпустці без збереження заробітної плати і не мав робочих днів. Неоплачувана відпустка може бути одного виду та охопити увесь місяць. Наприклад, це буде відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку згідно зі ст. 18 Закону про відпустки, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку на підставі медичного висновку (відповідно до п. 3 ч. 1 ст.25 Закону про відпустки). Або ж це може бути неоплачувана відпустка різних видів, яка охопить усі робочі дні місяця. Наприклад, із 02 по 06 березня, із 10 по 13 березня та 16 березня — три відпустки без збереження заробітної плати за угодою сторін у зв’язку з сімейними обставинами (відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки) плюс "карантинна" відпустка з 17 по 31 березня включно відповідно до ч. 1, 3 ст. 26 Закону про відпустки.

Іншим прикладом може бути те, що співробітник увесь місяць не мав оплачуваних робочих днів з інших однієї або одночасно кількох різних причин — через неоплачувану непрацездатність, прогул тощо.

Отже, якщо працівнику за відповідний місяць було нараховано певну суму зарплатних виплат, то й ЄСВ, ПДФО та військовий збір доведеться нарахувати і сплатити . А все тому, що вельми очікувані Закони № 530 та № 533, які принесли послаблення для бізнесу на час карантину, аж ніяк не передбачають жодних "податкових канікул" для роботодавців в частині сплати обов’язкових нарахувань єдиного внеску та обов’язкових утримань із зарплати. З цього приводу нещодавно і НБУ наголосив, що під час карантину банки продовжують контролювати сплату ЄСВ із зарплати.

Як платити ЄСВ, якщо відпрацьовано неповний місяць через "карантинну" відпустку?

Порядок розрахунку ЄСВ за місяці, в яких працівник перебував у "карантинній" неоплачуваній відпустці, залежить від того, який розмір зарплатних виплат було нараховано працівнику за цей місяць — 4723 грн і більше, чи менше за 4723 грн.

Якщо йдеться про перший випадок, то ЄСВ розраховується за загальним правилом: базу нарахування ЄСВ (суму зарплатних виплат, що дорівнює або більша за 4723 грн) множать на ставку ЄСВ (в загальному випадку — це 22%).

Якщо ж заробіток за місяць, в якому була неоплачувана "карантинна" відпустка менший за 4723 грн (мінімальну зарплату), то ЄСВ потрібно нарахувати за "мінзарплатним" правилом. Тобто слід розрахувати різницю між мінімальною зарплатою (4723 грн) і фактично нарахованим роботодавцем заробітку за місяць і донарахувати на неї ЄСВ (абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). Окрім того слід нарахувати ЄСВ і на фактично нараховану суму зарплати (яка менша за 4723 грн). Таким чином, за місяць сумарно роботодавець за найманого працівника має нарахувати 1039,06 грн (4723 грн х 22%).

Зверніть увагу!

Існують випадки, коли роботодавець не нараховує ЄСВ за "мінзарплатним" правилом. До таких випадків належать наступні:

По-перше, якщо працівник працює на умовах зовнішнього сумісництва. В такому разі ЄСВ слід нараховувати і сплачувати лише виходячи із нарахованих суміснику сум зарплати. Якщо ж суміснику за місяць не буде проведено жодних зарплатних нарахувань, то і ЄСВ за нього теж не потрібно сплачувати.

По-друге, коли працівник відпрацював на підприємстві неповний місяць у зв’язку з тим, що його приняли на роботу не в перший робочий день місяця, або через те, що він звільнився не останнім числом місяця.

По-третє, коли йдеться про нарахування ЄСВ на зарплатні виплати осіб з інвалідністю, яким єдиний внесок нараховують за зниженим розміром ставок.

По-четверте, якщо працівнику за місяць не було нараховано взагалі виплат зарплатного характеру (зарплати, відпускних, лікарняних тощо), оскільки він не мав оплачуваних робочих днів. Про ці випадки ми розповіли детальніше у відповіді на попереднє запитання.

Як відображати "карантинну" відпустку та нарахування єдиного внеску у Звіті з ЄСВ?

У матеріалі "Неоплачувана відпустка на час карантину від А до Я" ми вже надавали відповідь на це запитання. Зараз лише повторимо її і підкріпимо числовими прикладами та зразками заповнення Звіту з ЄСВ.

У Звіті з ЄСВ перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати на час карантину слід відобразити в таблиці 6.

Так, за загальним правилом, інформацію про кількість днів наданої працівнику відпустки за свій рахунок (у т. ч. на час карантину) слід показати у графі 14 таблиці 6 Звіту з ЄСВ у тому ж рядку, де працівнику відображено нараховану зарплату (або іншу зарплатну виплату). При цьому не важливо, охопила така неоплачувана відпустка увесь місяць чи лише його частину.

Приклад 1. Сума нарахованої працівнику зарплати більша за мінімальну зарплату.

Касир нашого підприємства Валевська Олена Дмитрівна пішла у відпустку без збереження заробітної плати на час карантину з 17 березня по 3 квітня 2020 року включно. За відпрацьовані у березні 10 р. дн. жінці нарахували зарплату 5000 грн. Сума нарахованого ЄСВ дорівнює 1100 грн (5000 грн х 22%).

Покажемо, як відобразити такі дані в таблиці 6 Звіту з ЄСВ за березень 2020 р.

Фрагмент 1 таблиці 6 Звіту з ЄСВ за березень 2020 року

Приклад 2. Сума нарахованої зарплати працівнику, який працює за основним місцем роботи, менша за мінімальну зарплату.

Бухгалтеру Мельник Ользі Василівні за відпрацьовані у березні 10 р.дн. нарахували зарплату 3000 грн. Із 17 березня по день закінчення встановленого КМУ карантину вона пішла у відпустку без збереження заробітної плати у зв’язку з карантином.

Суму нарахованого ЄСВ за березень 2020 року розраховуємо наступним чином:

  1.  Визначаємо ЄСВ із фактично нарахованої зарплати:

3000 грн х 22% = 660 грн.

  1.  Обчислюємо різницю між мінімальною зарплатою та фактично нарахованою:

4723 грн – 3000 грн = 1723 грн

  1.  Донараховуємо ЄСВ за "мінзарплатним" правилом:

1723 грн х 22% = 379,06 грн.

Покажемо, як відобразити такі дані в таблиці 6 Звіту з ЄСВ за березень 2020 р.

Фрагмент 2 таблиці 6 Звіту з ЄСВ за березень 2020 року

Приклад 3. Сума нарахованої зарплати працівнику–зовнішньому суміснику менша за мінімальну зарплату.

Продавцю непродовольчих товарів Дорошенко Віталіні Олександрівні за відпрацьовані у березні робочі дні нарахували зарплату 2100 грн. Із 12 березня по день закінчення встановленого КМУ карантину жінці надали відпустку без збереження заробітної плати згідно п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

Суму ЄСВ за березень 2020 року визначаємо виходячи з фактично нарахованої зарплати:

2100 грн х 22% = 462 грн.

Покажемо, як відобразити такі дані в таблиці 6 Звіту з ЄСВ за березень 2020 р.

Фрагмент 3 таблиці 6 Звіту з ЄСВ за березень 2020 року

Приклад 4. Працівник увесь місяць перебував у відпустці без збереження заробітної плати

Припустимо, що карантин продовжать до кінця квітня 2020 року і касир підприємства Валевська Олена Дмитрівна, яка працює за основним місцем роботи і пішла у відпустку без збереження заробітної плати на час карантину з 17 березня по 3 квітня 2020 року включно, знову із 4 по 30 квітня піде у відпустку без збереження заробітної плати. Отже, працівниця увесь квітень місяць — у неоплачуваній відпустці і не отримувала заробітну плату.

Оскільки працівниця не мала зарплатних виплат за квітень 2020 року, ЄСВ не нараховуємо.

Покажемо, як відобразити такі дані в таблиці 6 Звіту з ЄСВ за квітень 2020 р.

Фрагмент 4 таблиці 6 Звіту з ЄСВ за квітень 2020 року

Приклад 5. Працівник протягом місяця не мав робочих днів, були лише неоплачувана відпустка та вихідні дні

Технік-конструктор Волинець Лілія Володимирівна, яка працює за основним місцем роботи, протягом березня 2020 року тричі брала відпустку без збереження зарплати за угодою сторін у зв’язку з сімейними обставинами — із 02 по 06 березня (5 к. дн.), із 10 по 13 березня (4 к. дн.) та 16 березня 2020 року (1 к. дн.), а також "карантинну" неоплачувану відпустку — з 17 по 03 квітня (15 к. дн. — у березні ).

Оскільки працівниця не мала зарплатних виплат за березень 2020 року, ЄСВ не нараховуємо.

Покажемо, як відобразити такі дані в таблиці 6 Звіту з ЄСВ за березень 2020 р.

Фрагмент 5 таблиці 6 Звіту з ЄСВ за березень 2020 року

Чи зберігається за працівником страховий стаж на період неоплачуваної "карантинної" відпустки?

На жаль, саме по собі перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати не гарантує працівникам збереження на цей час страхового стажу. За працівниками лише зберігається їх робоче місце. А от щодо страхового стажу, то не втратять його лише ті працівники, за яких у розрахунку на місяць буде сплачено не менше, аніж мінімальний страховий внесок з ЄСВ — 1039,06 грн (4723 грн х 22%). Сплачувати ЄСВ за працівників у розмірі не меншому, ніж мінімальний страховий внесок, зобов’язані роботодавці тоді, коли виконуються одночасно наступні умови:

– працівник трудиться за основним місцем роботи;

– протягом місяця працівнику було нараховано хоч якусь суму зарплатних виплат (зарплати, лікарняних, відпускних).

Детальніше про обов’язок роботодавця сплачувати ЄСВ ми розповіли в питанні "Як платити ЄСВ, якщо відпрацьовано неповний місяць через "карантинну" відпустку?" цього матеріалу.

Як заповнити ф. № 1 ДФ, якщо у березні через неоплачувану відпустку застосували ПСП?

Щодо кожної фізичної особи у ф. № 1ДФ потрібно заповнювати стільки рядків, скільки ознак доходів така особа має (п. 3.6 Порядку №4). Водночас згідно з п. 3.8 цього ж Порядку у графі 8 "Ознака податкової соціальної пільги" слід відображати ознаку податкової соціальної пільги (далі – ПСП) тільки для тих фізосіб, які мали пільги щодо податку у звітному періоді. Якщо у працівника протягом звітного кварталу було кілька ПСП за однією ознакою доходу, то їх відображають за такою ознакою доходу в окремих рядках у кожному з трьох місяців кварталу. Але  якщо право на ПСП було лише в одному з місяців кварталу, то в податковому розрахунку за ф. №1ДФ слід заповнювати лише один рядок, в якому вказати відповідну ознаку пільги.

Детальніше в системі ЛІГА:ЗАКОН!

Отримати віддалений доступ до усіх матеріалів безкоштовно

Отримати доступ на 72 години


© ТОВ "Інформаційно-аналітичний центр "ЛІГА", 2020
© ТОВ "ЛІГА ЗАКОН", 2020