(0)
Із 1 вересня лікарняні лише в електронному вигляді – Координаційний центр з надання правової допомоги

Із 1 вересня лікарняні лише в електронному вигляді – Координаційний центр з надання правової допомоги

30 Серпня 2021

Із 1 вересня лікарняні лише в електронному вигляді – Координаційний центр з надання правової допомоги

Координаційний центр з надання правової допомоги нагадує, що е-лікарняний або ж офіційно “електронний листок непрацездатності” - це документ, який прийшов на заміну паперовому лікарняному. З 1 вересня цього року листки непрацездатності реєструватимуть лише в електронному вигляді, а тому варто знати, як саме відбувається оформлення цього документа.

Перший крок у формуванні лікарняного залишається незмінним: працівник звертається до лікаря (закладу охорони здоров'я). А далі розпочинається робота лікаря: він відкриває лікарняний лист в електронній системі і підписує його своїм електронним підписом. Лікар обов'язково вносить до системи найменування роботодавця, у якого працює пацієнт, та його податковий номер в Єдиному державному реєстрі, а тому працівник повинен знати податковий номер підприємства, на якому працює.

Після цього на підставі лікарського висновку в Реєстрі (який веде Пенсійний фонд України) формується запис з унікальним номером - єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності. І саме тепер можна вважати, що електронний листок непрацездатності створено - лікарняний вже є підставою для нарахування виплат. Працівник повинен повідомити свого роботодавця про те, що захворів і звернувся до лікарні за оформленням е-лікарняного.

Роботодавець може переглянути інформацію з електронного листка непрацездатності свого працівника на вебпорталі ПФУ. Йому потрібно зайти в електронний кабінет страхувальника в розділ «Електронний реєстр листків непрацездатності». По податковому номеру фізичної особи працівника буде доступна необхідна інформація. Така інформація доступна роботодавцю лише про тих працівників, які працюють у нього за основним місцем роботи. Варто наголосити, що роботодавець не матиме доступу до даних з вказаним діагнозом працівника!

Після отримання інформації роботодавець одразу може сформувати заяву-розрахунок для фінансування коштів від Фонду соціального страхування. І знову ж таки: інформація одразу стає доступна Фонду соціального страхування.

Сам працівник також має доступ до е-лікарняного і може ознайомитися з інформацією в ньому на порталі електронних послуг через свій особистий електронний кабінет у пункті меню “Мої листки непрацездатності”. Там будуть вказані номер листка, дата його відкриття, закриття та причина непрацездатності.

Таким чином увесь обіг інформацією здійснюється віртуально й дуже швидко між закладом охорони здоров'я, Національною службою охорони здоров'я України та Пенсійним фондом України. А Фонд соціального страхування, Держпраці, роботодавець та працівник можуть одразу ознайомитися із внесеними даними.

В електронний лікарняний вносять таку інформацію:

- номер запису в Реєстрі;

- посилання на запис про пацієнта у відповідному реєстрі системи охорони здоров'я;

- посилання на запис про лікаря, який оформив медичний висновок у Реєстрі медичних працівників;

- посилання на запис про суб'єкта господарювання в Реєстрі суб'єктів господарювання у галузі охорони здоров'я;

- дата і час формування медичного висновку;

- суть медичного висновку лікуючого лікаря;

- період дії медичного висновку.

На відміну від паперового попередника, електронний лікарняний має значні переваги, упевнені у центрі. Перш за все - стає набагато швидшим і простішим процес оформлення лікарняного, скорочується час від оформлення листка непрацездатності до нарахування коштів, і головне: виключається можливість зловживань під час обігу листків непрацездатності.


  Детальніше в системі ЛІГА:ЗАКОН!
Безкоштовно отримати доступ до усіх матеріалів:

Отримати доступ на 24 години