(0)
Нові правила розрахунку середнього заробітку для оплати лікарняних із 2023 року: постанова Кабміну

Нові правила розрахунку середнього заробітку для оплати лікарняних із 2023 року: постанова Кабміну

6 Грудня 2022

Нові правила розрахунку середнього заробітку для оплати лікарняних із 2023 року: постанова Кабміну

Уряд своєю постановою від 02.12.2022 р. № 1350 вніс зміни до постанови Кабміну від 26.09.2001 р. № 1266 «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням».

По-перше, із Порядку № 1266 виключили пункт 4, який встановлював, що середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ з розрахунку на один календарний день, яка обчислюється шляхом ділення встановленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

 По-друге, відкоригували загальне правило, за яким розраховується середня заробітна плата для оплати лікарняних.

Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН

Воно передбачає, що середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований ЄСВ та/або страхові внески на відповідні види загальнообов'язкового державного соціального страхування (далі - страхові внески), на кількість календарних днів зайнятості (відповідно до видів страхування - період перебування у трудових відносинах, виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, провадження підприємницької або іншої діяльності, пов'язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати, призупинення дії трудового договору у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України.

По-третє, уточнено правила оплати тимчасової непрацездатності працівників, які працюють за сумісництвом.

Так, страхові виплати та оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця здійснюються на підставі виданого в установленому порядку листка непрацездатності. У випадку, коли листок непрацездатності видано у формі документа на папері, лікарняні призначають на підставі його копії, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою (у разі наявності) за основним місцем роботи. Однак у будь-якому із зазначених випадків суміснику слід надати довідку про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

По-четверте, прописали наступні правила щодо оплати листків непрацездатності гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті. Так, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім'ї), допомоги по вагітності та пологах в розрахунку на місяць, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не повинна перевищувати розміру заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески (ЄСВ). При цьому обчислюється середньоденна сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, з якої фактично сплачено страхові внески, у такому ж порядку, як і для інших застрахованих осіб.

Нагадаємо, із 1 січня 2023 року Фонд соцстраху припинить своє існування, а ПФУ поглине цей Фонд. Це відбудеться внаслідок набрання чинності 1 січня 2023 року Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 21.09.2022 р. № 2620-IX.

Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН