(0)
Особливості коригування розділу ІІ форми № 1ДФ (проценти, виграші та військовий збір)

Особливості коригування розділу ІІ форми № 1ДФ (проценти, виграші та військовий збір)

2 Жовтня 2017

Особливості коригування розділу ІІ форми № 1ДФ (проценти, виграші та військовий збір)

Пропонуємо Вашій увазі матеріал електронного аналітичного щоденника «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН». Видання входить в системи ЛІГА:ЗАКОН. З питань використання видань «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН» та «ЮРИСТ & ЗАКОН» чи їх підключення звертайтесь за тел.: (044) 501-3-700.





На продовження теми коригувань у формі № 1ДФ, розпочатої у статті "Особливості коригування розділу І форми № 1ДФ", у цій статті розглянемо особливості коригувань розділу ІІ цієї форми.


.
Законы, связанные с этой статьей, подробные консультации, комментарии налоговых органов – все это Вы найдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Закажите бесплатную презентацию
Проведення коригувань у розділі II форми № 1ДФ (проценти, виграші та військовий збір), як і в разі виправлення помилок, пов'язаних з ПДФО, здійснюється відповідно до розділу IV Порядку № 4 на підставі самостійно виявлених податковим агентом помилок, а також на підставі повідомлень про помилки, виявлені контролюючим органом, шляхом подання:

звітного нового податкового розрахунку за формою № 1ДФ, який подається до закінчення строку подання звітного розрахунку;

уточнюючого податкового розрахунку за формою № 1ДФ, який подається після закінчення строку подання звітного розрахунку (як за звітний, так і за попередні періоди).

Докладніше – у статті "Особливості коригування розділу І форми № 1ДФ".

Найчастіше такі помилки пов'язані з невідображенням процентів, виграшів або доходів, що не оподатковуються військовим збором (зокрема внаслідок перемінливої позиції ДФСУ).


Нагадаємо, що:

• у рядку "Оподаткування процентів" указують загальну суму доходу, нарахованого у вигляді процентів, загальну суму нарахованого та перерахованого до бюджету ПДФО у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками);

• у рядку "Оподаткування виграшів (призів) у лотерею" указують загальну суму нарахованого і виплаченого доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею, загальну суму нарахованого та перерахованого до бюджету ПДФО у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками);

• у рядку "Військовий збір" указують загальну суму нарахованого і виплаченого доходу, загальну суму нарахованого та перерахованого до бюджету військового збору в грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). 

Відомості про фізосіб – платників податків, яким нараховано доходи у вигляді процентів, виграшів (призів) у лотерею, доходи, з яких утримується військовий збір, не вказують.

На сьогодні ДФСУ вважає, що у розд. II форми № 1ДФ указують загальну суму доходів, які було нараховано фізособам у звітному кварталі, – як оподатковуваних, так і не оподатковуваних військовим збором (див. роз'яснення з розділу 103.25 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ, до 06.11.2015 у розділі 103.25 було розміщено консультацію, згідно з якою у розділі ІІ форми № 1ДФ потрібно було відображати тільки доходи, з яких утримується військовий збір. Після зазначеної дати цю консультацію переміщено в розряд недіючих).

Для проведення коригувань у розділі ІI форми № 1ДФ для вилучення помилкового рядка з попередньо введеної інформації потрібно в рядку:

– "Оподаткування процентів – виключення**" повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку "Оподаткування процентів" відобразити правильну інформацію;

– "Оподаткування виграшів (призів) у лотерею – виключення***" повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку "Оподаткування виграшів (призів) у лотерею" відобразити правильну інформацію;

– "Військовий збір – виключення****" повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку "Військовий збір" відобразити правильну інформацію.

Умова:

Податковий агент не відобразив у розділі II форми № 1ДФ дохід, що не оподатковується військовим збором, виплачений фізособі-підприємцю в сумі 2000 грн. Помилку виявлено після закінчення строку подання форми № 1ДФ за II кв. 2017 року, у зв'язку з чим було подано уточнюючий податковий розрахунок.

Рішення:

У цьому разі необхідно в рядку "Військовий збір – виключення****" повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку "Військовий збір" відобразити правильну інформацію, додавши до загальної суми нарахованого і виплаченого доходу, який було відображено у формі № 1ДФ за II кв. 2017 року, дохід, що не оподатковується військовим збором, виплачений фізособі-підприємцю (див. фрагмент форми № 1ДФ).

Олена Ткаченко,
консультант з питань обліку та оподаткування




1. ПКУ – Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

2. Порядок № 4 – Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.







Законодавство, пов’язане з цією статтею,
консультації та коментарі податкових органів –
все це Ви знайдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Система ЛІГА:ЗАКОН беЗКОШТОВНА презентацІя