(0)
За яких умов виплатять лікарняні в період простою

За яких умов виплатять лікарняні в період простою

15 Квітня 2020

За яких умов виплатять лікарняні в період простою

Правильно оформлений простій забезпечує соціально-трудові гарантії працівників

Спеціалісти ГУ Держпраці у Херсонській області пояснили, чи оплачувати листок непрацездатності, виданий працівнику у період простою підприємства.

Треба враховувати, що допомогу по тимчасовій непрацездатності надають застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати (доходу).

Якщо ж застрахована особа не здійснює трудову діяльність (підприємство не працює та не оформлено простій) то зарплату не нараховують. А це означає, що допомогу по тимчасовій непрацездатності не надають.

В ситуації, коли під час простою підприємства не з вини працівника з оплатою не нижче від 2/3 тарифної ставки передбачено вихід працівника на роботу, тоді у зв'язку із настанням тимчасової непрацездатності ним буде втрачено право на таку виплату (оплату за час простою). Тому призначатимуть допомогу по тимчасовій непрацездатності на підставі виданого листка непрацездатності.

Водночас враховуйте, що для осіб, які перебувають у закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, розмір лікарняних складає 50% середньої зарплати (доходу) незалежно від страхового стажу (ч. 2 ст. 24 Закону № 1105).

Детальніше в системі ЛІГА:ЗАКОН!

Отримати віддалений доступ до усіх матеріалів безкоштовно

Отримати доступ на 72 години