(0)
З 1 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

З 1 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

2 Січня 2024

З 1 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

30 грудня набрав чинності наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» від 28.08.2023 р. № 467, яким автори затвердили зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо її заповнення. Новації зумовлені змінами, які протягом 2022-2023 років внесли у ПКУ.

Тож з 01 січня 2024 року діють нові правила:

  • порядку розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету у зв'язку з використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до п. 166.3 ПКУ (крім витрат, зазначених у пп. 166.3.10 ПКУ);

  • порядку декларування доходів від продажу (міни) об'єктів нерухомого майна, неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, подільного об'єкта незавершеного будівництва та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця;

  • виокремлювання податкових зобов'язань з ПДФО у вигляді мінімального податкового зобов'язання, що підлягає сплаті фізособами, які здійснюють підприємницьку діяльність, та можливості здійснення виправлення самостійно виявлених помилок надалі.

До форми Декларації автори внесли чимало різноманітних правок - поділ рядків (зі зміною їх нумерації), зміна найменування рядків та приміток, додавання нових рядків тощо. У новій редакції виклали Розділ VI «Розрахунок податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах». Також Наказом № 467 внесли зміни до окремих додатків до Декларації.

Пресслужба ДПС нагалала, що сплачувати ПДФО при визначенні МПЗ потрібно за кодом бюджетної класифікації «11010500 - податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування».


Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН