(0)
Всі юрособи повідомлять про бенефіціарів, але строки можуть збільшити через карантин

Всі юрособи повідомлять про бенефіціарів, але строки можуть збільшити через карантин

17 Квітня 2020

Всі юрособи повідомлять про бенефіціарів, але строки можуть збільшити через карантин

Всі раніше зареєстровані юрособи зобов'язані будуть подати держреєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності протягом 3 місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Цей обов'язок уводить із 28.04.2020 р. п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" від 06.12.2019 р. № 361-IX.

Цей же Закон завдяки оновленню ст. 17 Закону № 755 також зобов'язує підтримувати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності в актуальному стані, оновлювати її та повідомляти держреєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати держреєстратору документи, що підтверджують ці зміни. Навіть якщо зміни у структурі та інформації про бенефіціара відсутні, то про відсутність таких змін всеодно слід повідомляти у випадку проведення будь-яких змін до відомостей про юрособу, що містяться в ЄДР.

Якщо буде неподано або несвоєчасно подано держреєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або про його відсутність, або документів для підтвердження таких відомостей, передбачено штраф на керівника юрособи або особу, уповноважену діяти від імені юрособи (виконавчого органу), від 1000 грн до 3000 НМДГ (від 17000 грн о 51000 грн) - згідно із ст. 166-11 КпАП.

Форму та зміст структури власності має завтердити Держфінмоніторинг за погодженням з Мін'юстом. Доки цього документу немає. Тож керівники юросіб можуть ще отримати додатковий час. Адже лише після його затвердження та уведення в дію розпочнеться тримісячний відлік, коли "тотально" представники всіх юросіб направляться до держреєстраторів. Сподіваємося, карантин внесе свої корективи і держоргани відкладуть розгляд цього документу на "кращі часи".

Зокрема, Аудиторська палата України листом від 10.04.2020 р. № 01-01-21/252 з цього приводу уже звернулася із пропозиціями до Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики та Мінфіну.

Їх суть - внести зміни до п. 4 розділу X Закон № 361-IX. Запропоновано аби на час карантину строки для повідомлень про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності продовжили на строк дії такого карантину.

Детальніше в системі ЛІГА:ЗАКОН!

Отримати віддалений доступ до усіх матеріалів безкоштовно

Отримати доступ на 72 години