(0)
Що зробить суд після 18 жовтня з документами юрособи, яка не зареєструвала електронний кабінет

Що зробить суд після 18 жовтня з документами юрособи, яка не зареєструвала електронний кабінет

18 Жовтня 2023

Що зробить суд після 18 жовтня з документами юрособи, яка не зареєструвала електронний кабінет

Як повідомляє Вища рада правосуддя, з 18 жовтня 2023 року введений в дію Закон №3200. Він передбачає обов'язкову наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі з 18 жовтня 2023 року для:

- адвокатів;

- нотаріусів;

- державних та приватних виконавців;

- арбітражних керуючих;

- судових експертів;

Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН

- органів державної влади та інших державних органів;

- органів місцевого самоврядування;

- інших юридичних осіб.

Особі, яка зареєструвала електронний кабінет, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом направлення таких документів до електронного кабінету такої особи.

Закон передбачає, що у разі звернення до суду особою, яка зобов'язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов'язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа.

Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Офіційні електронні адреси, зареєстровані до набрання чинності Законом №3200, вважаються електронними кабінетами і використовуються судом, учасниками справи за правилами та в порядку, що діють після введення в дію цього Закону.

Через 7 місяців з дня опублікування Закону №3200 такий обов'язок буде впроваджено в цивільному та адміністративному судочинстві й для юридичних осіб приватної форми власності.

Господарський суд Тернопільської області акцентував, що з 18 жовтня 2023 року господарські суди зможуть застосовувати до так званих «порушників» негативні процесуальні наслідки у вигляді залишення процесуального документу без руху, його повернення або залишення без розгляду.

Так, встановивши, що позовну заяву подано особою, яка зобов'язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо така особа зареєструвала електронний кабінет у строк, встановлений судом, така позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду. Якщо ж особа не зареєструвала електронний кабінет у строк, встановлений судом, то її заява вважається неподаною і повертається особі.

Також суд повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду у разі, якщо її подано особою, яка зобов'язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Справи у судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, провадження в яких відкрито ще до набрання чинності Законом щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в ЄСІТС, мають розглядатися за нормами, які діють після введення в дію цього закону.


Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН