(0)
Декретна відпустка за оновленими правилами – Держпраці назвало «непереборну» перешкоду

Декретна відпустка за оновленими правилами – Держпраці назвало «непереборну» перешкоду

12 Жовтня 2023

Декретна відпустка за оновленими правилами – Держпраці назвало «непереборну» перешкоду

Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці нагадало, що 29.07.2023 р. набрав чинності Закон №3238, яким внесено зміни до ст. 178 КЗпП, ст. 17 Закону України «Про відпустки», пункту 10 частини першої статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та статті 18 Закону №1105. Про це ми розповідали у новинах «Нові дати початку відпустки у зв'язку з вагітністю - підписано Закон про зміни у КЗпП і Закон про відпустки».

Таким чином працюючим жінкам надано право в разі відсутності медичних протипоказань, за власним бажанням розпочинати відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів. При цьому загальна тривалість такої відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься.

Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН

Разом з тим, медичний висновок про тимчасову непрацездатність - електронний документ, що формується на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров'я та містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності, що засвідчує тимчасову непрацездатність та є підставою для створення листка непрацездатності.

Відповідно до пункту 10 розділу III Порядку №1066 медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується на строк, який включає допологовий (70 календарних днів, крім випадків, передбачених пунктом 11 цього розділу), післяпологовий (56 календарних днів, а у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70 календарних днів, крім випадків, передбачених пунктом 11 цього розділу) та додатковий період (14 календарних днів, крім випадків, передбачених пунктом 11 цього розділу) за умов, визначених цим пунктом, а саме медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується, зокрема на 126 календарних днів з дати в 30 тижнів вагітності.

Згідно із Правилами діловодства рішення керівника оформлюється розпорядчими документами. У кожному пункті розпорядчого документа з кадрових питань (особового складу) зазначається підстава щодо його видання (заява працівника, контракт, доповідна записка, рішення атестаційної комісії тощо). Тобто, надання відпустки, зокрема відпустки по вагітності та пологах, оформлюється розпорядчим документом (наказом) роботодавця на підставі заяви працівниці та листка непрацездатності.

Таким чином, медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» засвідчує тимчасову непрацездатність з дати в 30 тижнів вагітності та є підставою для створення листка непрацездатності. Саме з цієї дати виникає право у працівниці на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами. При цьому перенесення частини відпустки тривалістю 70 календарних днів, передбаченої до пологів, частково або повністю, можливо за умов, якщо це є бажання жінки та у разі відсутності медичних протипоказань.

Варто зазначити, кажуть у Держпраці, що пунктом 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону №3238 встановлено, що Кабінету Міністрів України у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом (набрання чинності 29.07.2023 р.) необхідно забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону, привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Вочевидь, останній пасаж у роз'ясненні Держпраці натякає, що наразі зміни до Порядку №1066 не внесені, а отже повноцінній реалізації прав, наданих Законом №3238, перешкоджає банальна ненормованість надання медичного висновку в ситуації, коли працююча жінка бажає самостійно визначити дату початку своєї відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Чіткого висновку чи однозначного резюме в роз'ясненні відомства нема, а отже на практиці наразі самостійно ініціювати перенесення указаної відпустки наразі неможливо, адже в лікарняному, що ляже на стіл роботодавця, буде «стандартна» дата початку відпустки.


Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН