(0)
Зміни у заповненні реквізиту «Призначення платежу» — ДПС навела приклади

Зміни у заповненні реквізиту «Призначення платежу» — ДПС навела приклади

10 Жовтня 2023

Зміни у заповненні реквізиту «Призначення платежу» — ДПС навела приклади

Платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов'язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису». Це не стосується платників єдиного рахунку. Відповідне нагадування оприлюднило Головне управління ДПС у Хмельницькій області.

Під час сплати податків, зборів, єдиного внеску платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює такі поля: «Код виду сплати», «Додаткова інформація запису».

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати:

  • 101 - Сплата суми податків, зборів, платежів, єдиного внеску

  • 128 - Сплата грошових зобов'язань / сум єдиного внеску, визначених за результатами камеральної перевірки підрозділами, що здійснюють адміністрування платежів (фізичні особи)

Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН

  • 130 - Сплата грошових зобов'язань, визначених за результатами камеральних перевірок підрозділами, що здійснюють адміністрування платежів (юридичні особи)

  • 131 - Сплата грошових зобов'язань, визначених за результатами документальної/ фактичної перевірки підрозділами, що здійснюють контрольно-перевірочні заходи

  • 140 - Сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу / заборгованості з єдиного внеску / грошових зобов'язань

  • 145 - Сплата розстрочених (відстрочених) сум

  • 200 - Сплата зобов'язання за спеціальним дозволом на користування надрами

У полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб'єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов'язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).

Нараховані і сплачені суми податків, зборів, єдиного внеску обліковуються в інтегрованих картках платників (ІКП), які відкриваються органами ДПС за кожним платником та кожним видом платежу, які повинні сплачуватися такими платниками. Для того, щоб сплачена сума вірно відобразилася в ІКП необхідно чітко дотримуватися вимог Порядку №148.

Приклади заповнення реквізиту «Призначення платежу» за напрямами сплати:

  • податкове зобов'язання з податку на прибуток за I квартал 2022 року - код сплати 101 - додаткова інформація запису: податок на прибуток за I квартал 2022 року

  • податкове зобов'язання з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за лютий 2022 року, спеціальний дозвіл від 13.06.2016 №668 - 200 - рентна плата за користування надрами за лютий 2022 року за спеціальним дозволом від 13.06.2016 №668

  • податкове зобов'язання з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за лютий 2022 року, ліцензія від 13.05.2019 №6528 - 101 - рентна плата за користування радіочастотним ресурсом за лютий 2022 року за ліцензією від 13.05.2019 №6528

  • сплата єдиного внеску, нарахованого на суму заробітної плати за першу половину лютого 2022 року - 101 - єдиний внесок, нарахований на суму заробітної плати за першу половину лютого 2022 року

  • сплата податкового боргу з податку на прибуток - 140 - податковий борг з податку на прибуток

  • погашення заборгованості з єдиного внеску - 140 - заборгованість з єдиного внеску

Сплата податків, зборів, єдиного внеску, платником оформлюються за кожним напрямом сплати та кожним кодом виду сплати окремою платіжною інструкцією.

У разі коли платником при сплаті податків, зборів, платежів та єдиного внеску, що адмініструються ДПС, у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у додатку 1 до Порядку №148, вважається, що платник сплатив грошове зобов'язання/єдиний внесок за кодом виду сплати 101.

Вищезазначені вимоги необхідно враховувати при заповненні платіжних інструкцій ( в тому числі також при сплаті через банківські термінали, системи Інтернет - банкінгу) та вимагати від операторів-касирів банків, поштових відділень вірного заповнення поля «Призначення платежу», оскільки це запорука вірного зарахування коштів в розрізі податків, зборів, платежів, єдиного внеску та своєчасного і достовірного відображення сплати в ІКП.


Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН