(0)
Як фіскали намагалися постійному представництву нерезидента податок донарахувати

Як фіскали намагалися постійному представництву нерезидента податок донарахувати

17 Листопада 2017

Як фіскали намагалися постійному представництву нерезидента податок донарахувати

Пропонуємо Вашій увазі матеріал електронного аналітичного щоденника «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН». Видання входить в системи ЛІГА:ЗАКОН. З питань використання видань «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН» та «ЮРИСТ & ЗАКОН» чи їх підключення звертайтесь за тел.: (044) 501-3-700.




Документ:

постанова окружного адміністративного суду м. Києва від 17.10.2017 р. № 826/16863/14

Кому читати:

постійним представництвам нерезидента

Що сталося:

податківці намагалися донарахувати податок на доходи нерезидента постійному представництву за відсутності торговельних операцій за кодами діяльності материнської компанії


.
Закони, пов’язані з цією статтею, детальні консультації, коментарі податкових органів – все це Ви знайдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Закажите бесплатную презентацию
Якщо ви вважаєте, що ваше представництво провадить діяльність підготовчого й допоміжного характеру на користь нерезидента, то це геть не означає, що фіскальні органи поділятимуть ваші погляди та не дорахують вам недонараховане. Яскравою та показовою в цьому питанні є постанова окружного адміністративного суду м. Києва від 17.10.2017 р. № 826/16863/14, про яку й ітиметься далі.

Отже, представництво нерезидента (яке, до речі, не вважає(ло) себе постійним представництвом) успішно трудиться на ниві дослідження кон'юнктури ринку, консультування з питань комерційної діяльності та управління, а також проводить аналіз громадської думки.

Види діяльності представництва й материнської компанії розходяться, як у морі кораблі (основні види діяльності материнської компанії – торгівля промисловим обладнанням, сталлю, ремонти та ін.), що також непрямо доводить твердження про "непостійний характер" такого представництва з позиції оподаткування.

Але фіскали думали інакше: провели перевірку й сказали, постійне, мовляв, представництво й крапка, а отримані від материнської компанії кошти – у доходи. Підставою таких вимог стали, зокрема, пп. 133.2.2, пп. 135.5.15, п. 160.8 ПКУ в редакції, чинній під час періодів, за які проводили перевірку. Підсумок – податкове повідомлення-рішення (далі – ППР) і круглі цифри донарахувань.

Перша й друга інстанції – на боці податкової. Ухвалою ВАСУ від 25.05.2016 р. № К/800/11337/15 рішення перших інстанцій скасовано й справу направлено до суду першої інстанції.

Постановою окружного адміністративного суду м. Києва від 17.10.2017 р. № 826/16863/14 адміністративний позов задоволено й ППР скасовано. Далі аргументація:

1) представництво відповідно до видів діяльності за КВЕД проводить діяльність із дослідження ринку; консультування з питань комерційної діяльності та управління від імені нерезидента на ринку України, тобто інформує й розповсюджує інформацію про материнську компанію;

2) представництво нерезидента розповсюджує інформації та досліджує ринок і щодо обладнання інших виробників-нерезидентів;

3) фактів імпорту українськими компаніями продукції материнської компанії – нерезидента в розглядуваному періоді не було.

Враховуючи Угоду й поняття представництва в ній, суд дійшов висновку, що (постанова від 17.10.2017 р. № 826/16863/14):

...діяльність позивача повинна проводитися лише для материнської компанії – резидента Федеративної Республіки Німеччина, і лише у такому випадку воно має пільгу щодо оподаткування на території України. Постійне місце діяльності позивача, яке представляє інтереси не свого підприємства (материнської компанії), не підпадає під дію підпунктів "є" та "ф".

І далі визнає представництво постійним (!):

...отже, діяльність Представництва носить постійний і регулярний характер, зокрема материнська компанія здійснює свою діяльність на території України через своє постійне представництво, проводить діяльність шляхом надання послуг з розповсюдження інформації про інші компанії-нерезиденти.

Власне, це саме підкреслювали суди й раніше. Однак статус "постійне представництво", як виявилося, ще ні про що не каже. Так, ВАСУ в ухвалі від 25.05.2016 р. № К/800/11337/15 зазначає:

Без встановлення правомірності віднесення відповідних сум до оподатковуваного доходу висновок про правомірність оскаржуваного податкового повідомлення-рішення є передчасним.

І далі, розглядаючи акт перевірки податкової, окружний адміністративний суд м. Києва в постанові від 17.10.2017 г. № 826/16863/14 зауважив, що:

<...> перевіркою не виявлено здійснення торгових операцій (основний вид діяльності) <...> на території України.

<...>

Таким чином, висновок про те, що позивачем порушено податкове законодавство України, через що занижено податок на прибуток за період перевірки, що й стало у подальшому підставою для винесення спірного податкового повідомлення-рішення, сформовано без урахування відповідей на направлені запити.


Резюме статті

Що маємо в сухому залишку: оскільки в постійного представництва (все-таки постійне) не було торговельних операцій за кодами діяльності материнської компанії (що податківці не спромоглися перевірити й взяти до уваги), ППР скасовано.


Сергій Поліщук, керуючий партнер, Юскутум-Аудит




1. ПКУ – Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (у редакції, чинній під час розглядуваних періодів).

2. Угода – Угода між Україною і Федеративною Республікою Німеччина про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доход і майно від 13.07.95 р.

3. КВЕД – Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. № 457.







Законодавство, пов’язане з цією статтею,
консультації та коментарі податкових органів –
все це Ви знайдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Система ЛІГА:ЗАКОН беЗКОШТОВНА презентацІя