(0)
Нацбанк відкоригував правила розкриття банківської таємниці — постанова

Нацбанк відкоригував правила розкриття банківської таємниці — постанова

8 Вересня 2023

Нацбанк відкоригував правила розкриття банківської таємниці — постанова

Національний Банк України постановою від 5 вересня 2023 року № 107 вніс зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці.

Зміни пов'язані із запровадженням автоматичного обміну інформацією про рахунки (CRS). Нагадаємо, що минулоріч Україна приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки. Однак саме по собі таке приєднання ДПС до Багатосторонньої угоди CRS було не достатньою умовою для запровадження автоматичного обміну інформацією. Тож незабаром набрали чинності зміни до ПКУ щодо Звітування про банківські рахунки за Загальним стандартом звітності CRS. Наразі спостерігаємо внесення змін до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці.

Так, внесено зміни в пп. 2 п. 18 глави 3 Правил, виклавши його в такій редакції «центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, - про відкриття та закриття рахунків платників податків відповідно до статті 69 Податкового кодексу України, щодо виявлених фактів володіння фізичною (юридичною) особою - резидентом України часткою в іноземній юридичній особі відповідно до статті 39-2 Податкового кодексу України, а також у випадках, передбачених статтею 39-3 Податкового кодексу України».

Це означає, що вимоги п. 7 - 14 гл. 3 Правил не поширюються, зокрема, на випадки надання банками інформації до ДПС у випадках, які передбачені ст. 39-3 ПКУ. Нагадаємо, що ст. 39-3 ПКУ містить положення щодо міжнародного автоматичного обміну інформацією та подання звітності про підзвітні рахунки.

Зазначені зміни набрали чинності 06 вересня 2023 року.

Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН