(0)
Оновлення інформації про кінцевих бенефіціарів: чи будуть штрафувати після 11 липня

Оновлення інформації про кінцевих бенефіціарів: чи будуть штрафувати після 11 липня

20 Червня 2022

Оновлення інформації про кінцевих бенефіціарів: чи будуть штрафувати після 11 липня

В Міністерстві юстиції пояснили порядок подання держреєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників (далі - КБВ) та структури власності юридичної особи в умовах військового стану.

Це стало реакцією на вимоги Закону № 361, за яким юридичні особи повинні оновити інформацію про КБВ протягом одного року з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким затверджується форма та зміст структури власності.

Строк оновлення інформації про КБВ у ЄДР розпочався 11 липня 2021 року та триватиме до 11 липня 2022 року (включно).

Також додатково передбачена необхідність щорічного підтвердження відомостей про КБВ.

Тож є норми, які першочергово зобов'язують оновити відомості про КБВ в ЄДР, а вже потім виникає необхідність щорічно підтверджувати відповідну інформацію.

Процес щорічного підтвердження відомостей про КБВ відповідно до положень ст. 171 Закону про реєстрацію повинен розпочатися з 2023 року, після завершення процедури оновлення зазначених відомостей.

Однак у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення до фізичних осіб, фізичних осіб - підприємців, юридичних осіб не застосовується адміністративна та/або кримінальна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності та/або документів (пп. 2 п. 1 Закону № 2115).

Саме тому Міністерство юстиції у листі 09.06.2022 р. № 44816/55964-26-22/8.4.3 повідомило, що підтримує позицію Міністерства фінансів та погоджується з тим, що встановлені Законом № 361 зобов'язання щодо оновлення відомостей про КБВ та здійснення щорічного підтвердження відомостей про КБВ, яке повноцінно запроваджується з 2023 року, підпадають під дію норм Закону № 2115. Санкції, передбачені законодавством, у такому випадку не будуть застосовуватися до суб'єктів господарювання.

При цьому юридичні особи, які бажають на даний момент здійснити оновлення відомостей про КБВ, мають юридичне право та технічну можливість зробити це, звернувшись до суб'єктів державної реєстрації.

Якщо у вас залишилися питання, потрібні роз’яснення, консультації експертів, в системаx ЛІГА:ЗАКОН ви отримаєте розгорнуті відповіді. Замовте безкоштовний тест-драйв.

Отримати доступ на 24 години