(0)
Із 1 січня 2024 року передати функцію адміністрування ЄСВ до Пенсійного фонду – законопроекти підтримують у Раді

Із 1 січня 2024 року передати функцію адміністрування ЄСВ до Пенсійного фонду – законопроекти підтримують у Раді

18 Серпня 2023

Із 1 січня 2024 року передати функцію адміністрування ЄСВ до Пенсійного фонду – законопроекти підтримують у Раді

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на засіданні 16 серпня 2023 року розглянув законопроекти, якими пропонується з 1 січня 2024 року передати функцію адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) від Державної податкової служби України до Пенсійного фонду України.

За підсумками розгляду Комітет одноголосно прийняв рішення рекомендувати парламенту прийняти за основу три проекти законів, а саме:

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за реєстр. № 9569;

- про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за реєстр. № 9570;

- про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання уповноваженим особам Пенсійного фонду України, Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у проведенні перевірок за реєстр. № 9571.

Автори вищевказаних законодавчих ініціатив зазначають, що від якості адміністрування ЄСВ залежить здатність системи соціального страхування профінансувати відновлення і збереження працездатності робітників, а також гарантувати матеріальне забезпечення громадян, що втратили працездатність.

«Наразі існує низка недоліків у сфері адміністрування ЄСВ, що зумовлює потребу більш детального опрацювання і нормативного врегулювання проблемних питань», - сказано в пояснювальній записці до законопроекту за реєстр. № 9569. Очікується також, що Пенсійний фонд України зможе посилити державний контроль за використанням коштів соціального страхування.

Також члени Комітету звертали увагу на те, що ЄСВ не є класичним податком, а його адміністрування має важливі для системи соціального страхування особливості. До того ж, з 1 січня 2023 року функції Фонду соціального страхування перейшли до Пенсійного фонду України. А тому існує необхідність в тому, щоб структура, яка здійснює виплати в системі соціального страхування - ПФУ - зосередила в тому числі увагу на зібранні ЄСВ.


Ще більше матеріалів та аналітики в системах ЛІГА:ЗАКОН

Отримати БЕЗКОШТОВНИЙ
доступ до ЛІГА:ЗАКОН