(0)
ДПС пояснила правила нарахування ЄСВ, якщо нарахували зарплату та відпускні

ДПС пояснила правила нарахування ЄСВ, якщо нарахували зарплату та відпускні

20 Травня 2021

ДПС пояснила правила нарахування ЄСВ, якщо нарахували зарплату та відпускні

Податківці нагадали, як визначати базу для нарахування ЄСВ, коли працівнику нарахували зарплата та відпускні за поточний та майбутні періоди.

Таку ситуацію розглянули при умові, що база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід. В такому разі суму ЄСВ обчислюють як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ. Умова застосування зазначеної норми - перебування найманого працівника у трудових відносинах (несення військової служби) повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством.

Тож для працівника, який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував у відпустці, де загальна сума нарахованого доходу за поточний місяць (сума нарахованої зарплати та відпускних, нарахованих за дні відпустки в поточному місяці) не перевищує розміру мінімальної зарплати, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ.

Одночасно ЄСВ на суму другої частини відпускних нараховують на фактично нараховану суму, оскільки ці доходи включають до бази нарахування ЄСВ майбутнього періоду.

Треба зважати, що нараховують ЄСВ на суми відпускних за поточний і майбутній періоди окремо. При цьому ЄСВ сплачують з усієї суми нарахованих відпускних у місяці, в якому провели нарахування.


  Детальніше в системі ЛІГА:ЗАКОН!

Безкоштовно отримати доступ до усіх матеріалів:

Отримати доступ на 24 години