(0)
ДПС пояснила зміни в адмініструванні акцизного податку

ДПС пояснила зміни в адмініструванні акцизного податку

17 Червня 2022

ДПС пояснила зміни в адмініструванні акцизного податку

Оскільки з 1 травня 2022 року виробники та імпортери є платниками 5% акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені з 1 квітня 2022 року та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які вироблені з 1 січня 2022 року, то, починаючи з 1 травня 2022 року дотримуються рекомендацій ДПС, які викладені у листі від 08.06.2022 р. № 4820/7/99-00-21-03-03-07. На це вказують в Головному управлінні ДПС у Полтавській області.

1. При визначенні бази оподаткування при розрахунку податкового зобов'язання зі сплати 5% акцизного податку:

- виробники та імпортери враховують вартість реалізованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені з 1 квітня 2022 року, та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які вироблені з 1 січня 2022 року;

- СГ роздрібної торгівлі враховують лише вартість реалізованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені до 1 квітня 2022 року.

2. При продажу підакцизних товарів СГ роздрібної торгівлі продовжують враховувати вимоги пп. 14.1.106 ПКУ стосовно реалізації тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, яка не може здійснюватися за цінами, вищими за максимальні роздрібні ціни, збільшені на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів, в тому числі сплаченого виробниками та імпортерами таких підакцизних товарів.

 3. Ведення окремого обліку тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну залежно від дати їх виробництва, та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, а саме:

- виробникам та/або імпортерам, СГ оптової торгівлі - разом із даними щодо кількості та вартості продукції, реалізованої починаючи з 1 травня 2022 року, у первинних супровідних документах (товарно-транспортні накладні та інші) необхідно також зазначати дату її виробництва (або відмітку щодо вироблення тютюнових виробів до або після 1 квітня 2022 року) та максимальну роздрібну ціну;

- СГ роздрібної торгівлі - окреме відображення в бухгалтерському обліку та обліку у місці торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, вироблених до та після 1 квітня 2022 року, а також рідин, що використовуються в електронних сигаретах виготовлених до та з 1 січня 2022 року.

Також при поданні декларації акцизного податку в частині акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (розділ Д) до внесення змін до форми декларації акцизного податку та набрання ними чинності слід опрацювати декларування податкових зобов'язань із урахуванням особливостей, які передбачені для таких платників акцизного податку.

Якщо у вас залишилися питання, потрібні роз’яснення, консультації експертів, в системаx ЛІГА:ЗАКОН ви отримаєте розгорнуті відповіді. Замовте безкоштовний тест-драйв.

Отримати доступ на 24 години