(0)
Інтерв'ю з керівником IT-напрямку СОФТКОМ Павлом Чумаком

Інтерв'ю з керівником IT-напрямку СОФТКОМ Павлом Чумаком

24 Жовтня 2017

Інтерв'ю з керівником IT-напрямку СОФТКОМ Павлом Чумаком

Привіт, Павло! Розкажіть, як Ви прийшли в бізнес. Чому вирішили спробувати щастя саме в своїй сфері?
Інформаційні технології були моїм хобі ще за часів навчання в інституті. Тоді я збирав комп'ютери під замовлення своїм однокурсникам. Потім трохи попрацював за фахом, але швидко зрозумів, що це, напевно, не моє. Якраз в той час я зустрів однокурсника, який починав бізнес в сфері IT, і вирішив до нього приєднатися. Так в 2000 році я став IT-менеджером.

Коли прийшла криза 2008 року, ми перенаправили увагу з продажів комп'ютерного заліза на IT-послуги. А одним з перспективних напрямків були послуги в сфері хмарних сервісів. Тоді ще це була досить сира технологія, але ми почали тестувати можливості хмар на своїй інформаційній системі і отримали перші позитивні результати.

У листопаді 2013 роки ми познайомилися з колегами з компанії Tucha. Для початку спробували перенести на майданчик провайдера один з сервісів. Сподобалося - з тих пір широко і взаємовигідно співпрацюємо.

Розкажіть коротко про свою компанію. Як створювалася компанія, чим займається? Скільки в компанії співробітників? Хто ваші клієнти, чому вони вибирають саме Вас?

Фундамент компанії СОФТКОМ - це кілька людей, які ще в далекому 1999 року вирішили пов'язати своє життя з тим, щоб приносити користь бізнесу за допомогою комп'ютерних технологій. На сьогоднішній день основні напрямки нашої діяльності такі: автоматизація обліку за допомогою 1С, інформаційно-правове забезпечення системами ЛІГА: ЗАКОН, спрощення роботи бізнесу за допомогою системи електронного документообігу та сервісу здачі звітності M.E.Doc, забезпечення безперервної роботи IT-інфраструктури компаній.

СОФТКОМ виключно українська компанія. Наша команда - це 150 професіоналів своєї справи. А наша основна інвестиція - інтелект і самовіддача. Нам довіряють понад 15 тисяч клієнтів, серед яких як міжнародні корпорації, так і невеликі локальні компанії. Ми цінуємо кожного і робимо все, щоб співпраця з нами приносило користь і задоволення.


Як давно Ви задумалися про те, щоб пропонувати своїм клієнтам хмарні сервіси? Як вони відреагували на це спочатку і як реагують зараз?

Перший клієнт, якого цікавив хмарний хостинг, з'явився у нас в грудні 2013 року. У нього вже був досвід використання хмарних технологій, тому в тому випадку нам не довелося багато роз'яснювати або якось умовляти.

Але наступні кроки зажадали від нас глибокого розуміння всіх особливостей хмари. Клієнти хочуть знати, які вигоди вони отримають від повного або часткового перенесення своєї інформаційної системи в хмару. І ми можемо їм все це розписати буквально по пунктах.

До речі, ми помічаємо, що з часом люди з бізнесу все більше підковані в питанні хмарних рішень. Директори і бухгалтери розуміють, наскільки важливо мати постійний доступ до даних, де б ти не знаходився. Безпека теж дуже важлива, тим більше, на тлі зростання кількості вірусних атак і шифрувальників.


Які з хмарних сервісів найбільш популярні у клієнтів? Як вони вирішували свої завдання до цього? Які вигоди хмар Ви і Ваші клієнти цінуєте найбільше?

Наші клієнти найчастіше замовляють виділений сервер під бази даних 1С і M.E.Doc.

Раніше багато хто використовував під ці цілі просто окремий комп'ютер. Але це, м'яко кажучи, не дуже добре позначалося на продуктивності системи, відмовостійкості, безпеки.

Ні для кого не секрет, що фізичний сервер або комп'ютер можуть вилучити правоохоронні органи. І все - діяльність бізнесу заморожена. Але якщо всі дані зберігаються в хмарі, плюс періодично робляться бекапи, то, в принципі, питання відновлення системи вирішується досить швидко. Загалом, вигоди хмар очевидні, і у кожного клієнта є свій вирішальний фактор в їх користь.


Чи подобається Вам і клієнтам працювати з Tucha? Можливо, у Вас є якісь побажання по роботі існуючих сервісів або розробці нових?

Так, нам і нашим клієнтам подобаються сервіси Tucha. Всі заявки за тестовими періодів, відключень, перезавантаженням виконуються просто миттєво. За це окреме спасибі! Ну, і сама якість послуг завжди на висоті.


Що б Ви порадили або побажали тим, хто тільки думає про хмарах?

Взяти виділений сервер або хостинг на тест. Думаю, ви швидко переконаєтеся - це круто. Звертайтеся, і ми вам з радістю в цьому допоможемо і підкажемо. :)


Дякуємо Павла за цікаві відповіді, а весь колектив компанії СОФТКОМ - за багаторічну дружбу і плідну співпрацю.
Друзі, якщо у Вас з'явилися питання з тих чи інших хмарним рішенням, звертайтеся до фахівців компанії СОФТКОМ.

АВТОР МАКСИМ ДАВИГОРА.