(0)
Нарахування ЄСВ за путівку на санаторно-курортне лікування

Нарахування ЄСВ за путівку на санаторно-курортне лікування

19 Жовтня 2018

Нарахування ЄСВ за путівку на санаторно-курортне лікування

Пропонуємо Вашій увазі матеріал електронного аналітичного щоденника «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН». Видання входить в системи ЛІГА:ЗАКОН. З питань використання видань «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН» та «ЮРИСТ & ЗАКОН» чи їх підключення звертайтесь за тел.: (044) 501-3-700.




  

Перелік видів виплат, на які не нараховується ЄСВ, затверджено постановою КМУ № 1170 від 22.12.2010 р. Суму вартості путівки на санаторно-курортне лікування (оздоровлення), яку надано за рахунок коштів роботодавців платникам податку - працівникам, не визначено цим Переліком як виплату, що звільнена від нарахування ЄСВ.  Отже, вартість такої путівки є базою для нарахування ЄСВ.

А втім, Перелік № 1170 не визначає базу нарахування ЄСВ. Навпаки, він установлює доходи, які не належать до цієї бази. Визначає цю базу стаття 7 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VI.


Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464-VI базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну й додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, зокрема й у натуральній формі, визначені відповідно до Закону "Про оплату праці", і сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

.
Закони, пов’язані з цією статтею, детальні консультації, коментарі податкових органів – все це Ви знайдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Закажите бесплатную презентацию


Путівки, які роботодавці надають працівникам, у ст. 7 Закону № 2464-VI прямо не зазначено. Немає в ній згадки й про доходи у вигляді додаткового блага. Отже, єдиний шлях, яким такі путівки можуть потрапити до бази нарахування ЄСВ, є визначення цих путівок складовою заробітної плати працівників.

Крім того, згідно з пп. 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5, вартість путівок працівникам і членам їхніх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства, належить зараховувати до інших заохочувальних і компенсаційних виплат, які входять до фонду оплати праці.

Разом із тим сміливі роботодавці можуть звернути увагу на пп. 1.1 Інструкції № 5, яким передбачено, що її не застосовують для визначення  складових  фонду оплати  праці як бази (об'єкта) для нарахування внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування. Отже, і базу для нарахування ЄСВ вона не може встановлювати.

Єдиним нормативним документом, який встановлює, що таке зарплата, є Закон "Про оплату праці". Зокрема, у ст. 2 цього Закону зазначено, що саме входить до складу основної та додаткової зарплати, а також інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

А за ст. 15 згаданого Закону юрособа встановлює правила й розміри  оплати праці в колективному договорі, а якщо його немає - може погодити ці питання з трудовим колективом (і профспілкою, за її наявності). Тож виходить, що встановити виплати, які належать до зарплати працівників, кожна юрособа та її трудовий колектив можуть самостійно. Зокрема, і визначити, є такі путівки складовою фонду оплати праці чи ні (а отже, нараховувати чи ні на їх вартість ЄСВ). 

 А втім, якщо підприємство визнало, що вартість наданої путівки є складовою заробітної плати, але не нарахувало ЄСВ, то виправити таку помилку потрібно в поточному місяці: нарахувати й сплатити до бюджету несплачену суму ЄСВ і відобразити таку суму в таблиці 6 звіту з ЄСВ з кодом типу нарахування "2" та в рядках 4.1, 4.4 й "Зміст помилки" таблиці 1.



Ганна Загорулько, ТОВ АФ "Профі-Аудит"    









Законодавство, пов’язане з цією статтею,
консультації та коментарі податкових органів –
все це Ви знайдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Система ЛІГА:ЗАКОН беЗКОШТОВНА презентацІя