(0)
Окремі питання переходу на спрощену систему оподаткування або відмови від спрощеної системи оподаткування

Окремі питання переходу на спрощену систему оподаткування або відмови від спрощеної системи оподаткування

18 Жовтня 2017

Окремі питання переходу на спрощену систему оподаткування або відмови від спрощеної системи оподаткування





У даному матеріалі ми ознайомимо наших читачів з останніми роз’ясненнями фіскальних органів, що стосуються окремих питань переходу на спрощену систему оподаткування або відмови від її застосування.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено главою 1 розділу XIV ПКУ.

Згідно ст.298.1.4 ПКУ, суб'єкт господарювання, який здійснює діяльність у рамках загальної системи оподаткування, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Зверніть увагу!

Згідно роз’яснення ГУ ДФС у Донецькій області, обрати спрощену систему оподаткування можуть і неприбуткові підприємства:

«…юридична особа, яка внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, може обрати третю групу спрощеної системи оподаткування у разі дотримання вимог, встановлених главою 1 розділу XIV ПКУ, за умови виключення її з Реєстру неприбуткових установ та організацій.»

Аналогічне повідомлення розміщене і на сайті ГУ ДФС у Тернопільській області.

Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та її форму затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 р. № 1675. У заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обов’язкові відомості, передбачені статтею 298.3 ПКУ, зокрема, обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010.

Зверніть увагу!

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації «Щодо подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування», наданій листом ДФС від 25.09.2017 р. № 2039/Н/99-99-13-01-02-14/ІПК, роз’яснила, що при зазначенні виду діяльності згідно КВЕД ДК 009:2010 слід додатково використовувати наказ Держкомстату «Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності» від 23.12.2011 р. № 396. У випадку, коли згідно Методологічних основ та пояснень код виду діяльності за КВЕД передбачає декілька видів господарської діяльності, у т.ч. ті, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування (наведені у ст. 291.5 ПКУ), у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування слід зазначити перелік видів діяльності, які віднесено до відповідного коду, крім видів господарської діяльності, на які встановлено заборону.

Порядок переходу із спрощеної системи оподаткування на загальну (у разі самостійного рішення платника чи у випадку обов’язкового переходу через недотримання вимог ст. 291.5 ПКУ) для платників єдиного податку першої-третьої груп регулюється ст.298.2 ПКУ.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву.

Зверніть увагу!

Нашим читачам, які планують перехід із спрощеної на загальну систему оподаткування з 1 жовтня 2017 року у зв’язку із перевищенням граничного об’єму доходу, хочемо нагадати, що відповідну заяву необхідно подати до органів ДФСУ не пізніше 20 жовтня 2017 року.