(0)
Підписання звітності в форматі iXBRL

Підписання звітності в форматі iXBRL

7 Лютого 2022

Підписання звітності в форматі iXBRL

Нагадуємо нашим користувачам, що M.E.Doc першим в Україні реалізував у своїй програмі можливість подавати звіти у форматі iXBRL. Для цього було створено модуль Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL)Модуль надає можливість формувати фінзвітність за МСФЗ на основі таксономії в єдиному електронному форматі iXBRL та постійно оновлюється.

Зараз зупинимось на тому, як підписати звітність у форматі iXBRL.

Необхідно відрізняти підписання пакета звітності за МСФЗ для цілей відправки заповнених звітів та приміток контрагентам (консультанту, аудитору, головному підприємству, актуарію) та підписання безпосереднього файлу у форматі iXBRL для подальшого подання звіту на порталі СФЗ.

Підписання пакета звітності за МСФЗ відбувається з метою подальшої відправки пакета звітів контрагентам. Для цього необхідно попередньо здійснити налаштування комплекту підписів у розділі Адміністрування - Параметри системи. 

Підписання безпосередньо сформованого файлу у форматі iXBRL (з розширенням *.html) не потребує налаштування комплекту підписів та не залежить від вже виконаних в параметрах системи налаштувань.

Для підписання звіту у форматі iXBRL потрібно зробити ряд кроків:

  1. Виділіть у реєстрі ярлик пакета або будь-який інший звіт, що належить пакету.
  2. Оберіть один із способів (рис. 1):
  • на панелі інструментів натисніть кнопку Підписати iXBRL
  • із контекстного меню команда Підписати iXBRL;
  • команда Файл - Підписати iXBRL.
client

Рис. 1

  1. Розпочнеться процедура підписання пакета звітів. У вікні Підписоберіть сертифікат для підписання та введіть пароль. Натисніть ОК (рис. 2).
client

Рис. 2

Увага! Якщо секретні ключі підписантів розташовані в різних каталогах на локальному диску, для пошуку потрібного ключа необхідно обрати відповідний каталог з секретними ключами.

Для підписання файлу у форматі iXBRL декількома підписами (наприклад, двома – бухгалтера та директора), необхідно ініціювати процедуру підписання файлу (пункт 2) відповідну кількість раз.

  1. Підписаний пакет позначається у реєстрі іконкою . На панелі вкладок з’явиться нова вкладка Підписи iXBRL, що містить інформацію про усі підписи, накладені на iXBRL-документ (рис. 3).
client

Рис. 3

Нагадуємо, що користувачі, які раніше створювали файли у форматі iXBRL в іншому програмному забезпеченні, можуть скористатися для перенесення усіх даних за попередній період в M.E.Doc спеціальними перехідними файлами Excel (у форматі *.xlsm), що працюють на основі макросів та призначені для імпорту даних в модуль «Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL)».