(0)
Штрих-коди товарів у чеку: як це реалізовано в ПРРО Cashalot?

Штрих-коди товарів у чеку: як це реалізовано в ПРРО Cashalot?

13 Вересня 2022

Штрих-коди товарів у чеку: як це реалізовано в ПРРО Cashalot?

Cashalot прагне вдосконалюватися у всьому. Також наша головна мета, щоб користувачам було легко працювати з програмою.

Цього разу зосередимось на такому реквізиті чеку, як цифрове значення штрихового коду, або простіше – штрих-коді. Дізнайтесь, коли штрих-код повинен відображатися у фіскальному чеку, а коли - ні, і як це зробити у ПРРО Cashalot.

Нагадаємо, що штриховий код товару, сформований у відповідності до стандартів системи GS1 – це комбінація вертикальних смуг і цифр (розташування яких регламентовані певними правилами), що представляє собою той чи інший товар у закодованому вигляді. Код дозволяє швидко і точно зчитати інформацію про товар за допомогою електронного пристрою – сканера штрих-кодів (рис. 1).

Рис. 1

Ось такий штрих-код ми бачимо на всіх товарах, які купуємо.

Штрих-код товарів у чеку є одним із обов'язкових реквізитів. Це визначено Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (із змінами, внесеними наказами Мінфіну від 18.06.2020 р. № 306 та від 08.06.2021 р. № 329), (далі - Положення № 13).

Так, п. 2 розд. ІІ Положення № 13 встановлено, що фіскальний касовий чек на товари (послуги) за формою № ФКЧ-1 (додаток 1) має містити обов’язкові реквізити, зокрема, цифрове значення штрихового коду товару (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством, а у разі непередбачення – за бажанням платника) (рядок 8).

Водночас, наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 20.08.2002 р. №255 затверджено Положення про штрихове кодування товарів (далі - Положення №255). Так, п. 5 Положенням № 255 передбачено, що обов’язковому маркуванню штриховими кодами GS1 підлягають, зокрема, алкогольні напої та тютюнові вироби, лікарські засоби та інші товари, маркування яких штриховими кодами передбачено законодавством України. Маркування харчових продуктів штриховими кодами здійснюється в порядку, визначеному Кабміном.

Тобто норми законодавства, що передбачають програмування штрихового коду товару у фіскальному касовому чеку носять рекомендаційний характер. За бажанням суб’єкт господарювання може запрограмувати штриховий код товару разом з обов’язковими реквізитами розрахункового документу, передбаченими вимогами Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів.

У ПРРО Cashalot цифрове значення штрих-коду товарів у друкованій формі фіскальних чеків відображається за умови зазначення у Картці номенклатури цифрового значення штрих-коду товару у відповідному полі (рис. 2).

Рис. 2

Після реєстрації чеку із товаром, для якого зазначено штрих-код у Картці номенклатури, у фіскальному чеку буде відображатись реквізит «Штрих-код товару» та цифрове значення разом із іншими обов’язковими реквізитами (рис. 3).

Рис. 3