(0)
Про КВЕДи в заяві єдинника, ЄСВ у Книзі обліку загальносистемника: найцікавіші роз'яснення фіскалів для ФОП

Про КВЕДи в заяві єдинника, ЄСВ у Книзі обліку загальносистемника: найцікавіші роз'яснення фіскалів для ФОП

27 Жовтня 2017

Про КВЕДи в заяві єдинника, ЄСВ у Книзі обліку загальносистемника: найцікавіші роз'яснення фіскалів для ФОП

Пропонуємо Вашій увазі матеріал електронного аналітичного щоденника «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН». Видання входить в системи ЛІГА:ЗАКОН. З питань використання видань «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН» та «ЮРИСТ & ЗАКОН» чи їх підключення звертайтесь за тел.: (044) 501-3-700.




Документ:

індивідуальна податкова консультація від 25.09.2017 р. № 2039/Н/99-99-13-01-02-14/ІПК; індивідуальна податкова консультація від 15.09.2017 р. № 1972/6/99-99-12-02-03-15/ІПК; роз'яснення з розділу 108.01 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ; роз'яснення з розділу 104.08 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ


Кому читати:

платникам єдиного податку та ФОП на загальній системі оподаткування

Що сталося:

фіскали видали низку роз'яснень для єдинників і ФОП-загальносистемників


.
Закони, пов’язані з цією статтею, детальні консультації, коментарі податкових органів – все це Ви знайдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Закажите бесплатную презентацию
Незважаючи на те що спрощена система оподаткування передбачає простоту її застосування, насправді це не зовсім так. Підтвердженням тому є низка звернень платників податків до фіскалів із проханням пояснити, як правильно застосовувати норми чинного законодавства, зокрема, щодо ведення діяльності на спрощеній системі оподаткування. Ми відібрали для читачів найбільш цікаві з нашого погляду роз'яснення податківців.

Чи може ФОП у заяві про перехід на спрощену систему обрати КВЕД із забороненим видом діяльності?

Перелік видів діяльності, заборонених для платників єдиного податку I – III груп, визначено п. 291.5 ПКУ.

Усі існуючі види діяльності, які може здійснювати, зокрема, й ФОП-єдинник, наведено у КВЕД. Під час вибору виду діяльності також можна додатково скористатися Методосновами № 396.

Податківці в ІПК від 25.09.2017 р. № 2039/Н/99-99-13-01-02-14/ІПК повідомили, якщо код виду діяльності за КВЕД передбачає кілька видів господарської діяльності, у тому числі ті, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, то ФОП на єдиному податку в заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначає перелік видів діяльності, які віднесено до відповідного коду, крім видів господарської діяльності, на які встановлено заборону.


Додатково про особливості подання заяви для здійснення нового виду діяльності читайте в матеріалі "У які строки єдиннику III групи необхідно подавати заяву про новий вид діяльності?".

Про наслідки в разі здійснення єдинниками незареєстрованої або забороненої діяльності можна прочитати в матеріалі "Які наслідки чекають на ФОП та єдинників за здійснення незареєстрованої або забороненої діяльності".


Єдиннику-неприбутківцю – зась

Юридична особа, яка внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, може обрати III групу спрощеної системи оподаткування в разі відповідності вимогам, установленим гл. 1 розд. XIV ПКУ, та за умови виключення її з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Про це податківці повідомили в роз'ясненні з розділу 108.01 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ і нагадали, що однією з умов неприбутковості відповідно до пп. 133.4.1 ПКУ є включення юрособи до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Також фіскали зауважили, що єдинником III групи може бути юридична особа – суб'єкт господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у якої протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000 грн (пп. 3 п. 291.4 ПКУ).

Види діяльності, які не дають змоги юридичним особам обрати спрощену систему оподаткування, наведено в п. 291.5 ПКУ.

Крім того, під час переходу на спрощену систему оподаткування юридичній особі необхідно враховувати обмеження щодо сукупності часток засновників у статутному капіталі, установлено пп. 291.5.5 ПКУ.

Реєстрація суб'єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку (п. 299.1 ПКУ).


Про особливості обрання спрощеної системи оподаткування читайте в матеріалі "До уваги платників єдиного податку: порядок реєстрації".


Юрособа-єдинник здає нерухомість в оренду: особливості звільнення від земельного податку

Податківці в ІПК від 15.09.2017 р. № 1972/6/99-99-12-02-03-15/ІПК надали роз'яснення щодо звільнення платників єдиного податку від сплати земельного податку за земельну ділянку, у т. ч. у разі надання в оренду частини будівлі, що розташована на цій земельній ділянці, та щодо особливостей заповнення колонки 8 "Площа земельної ділянки" податкової декларації з плати за землю (далі – Декларація).

Суть справи полягає в такому: підприємство, яке планує перейти на спрощену систему, здає в оренду та експлуатацію власне чи орендоване нерухоме майно. Водночас воно надає в оренду частину будівлі, що розташована на земельній ділянці, яка належить йому на праві власності. Решту розташованої на цій земельній ділянці будівлі не використовують (перебуває на консервації), тобто частину земельної ділянки не використовують у господарській діяльності.

Податківці в коментованій ІПК зазначають, що для цілей оподаткування, а саме для підтвердження підстав для звільнення від сплати земельного податку, в договорі найму будівлі чи іншої капітальної споруди (їх окремої частини) сторони мають визначити розмір земельної ділянки, яка передається наймачеві.

Тому звільнення від сплати земельного податку, передбачене пп. 4 п. 297.1 ПКУ, поширюється на підприємство за умови використання ним земельної ділянки для провадження господарської діяльності, беручи до уваги при цьому вид господарської діяльності підприємства, – у разі надання в оренду належного йому нерухомого майна (або його частини) разом із земельною ділянкою, на якій воно розташовано, за укладеними й зареєстрованими у визначеному порядку цивільно-правовими угодами.

Щодо прибудинкової території, то від оподаткування звільняється й площа земельної ділянки, яку вказано в договорі оренди.

Водночас за земельну ділянку (її частину), що не використовують у господарській діяльності, земельний податок сплачує платник на загальних підставах.

Під час заповнення Декларації в колонці 8 зазначають лише ту площу земельної ділянки, яку не використовують у господарській діяльності, її оподатковують на загальних підставах.

При цьому відповідно до п. 46.4 ПКУ в доповненні до такої Декларації вказують інформацію щодо частини земельної ділянки, на яку поширюється дія пп. 4 п. 297.1 ПКУ, з наведенням підстав, а в рядку 11 розд. III Декларації прописують кількість аркушів, на яких цю інформацію викладено.

Книга обліку загальносистемника: як відобразити сплачений за себе ЄСВ

Перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено п. 177.4 ПКУ.

Зокрема, до цього переліку належать суми податків, зборів, пов'язаних із проведенням господарської діяльності такої фізичної особи – підприємця, а також ЄСВ.

Суму фактично понесених інших витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходу, ФОП-загальносистемник відповідно до Порядку № 435 відображає у графі 8 "Інші витрати, пов'язані з одержанням доходу" Книги обліку доходів і витрат (далі – Книга обліку).

Податківці в роз'ясненні з розділу 104.08 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ підсумовують: фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування відображає суми сплаченого за себе ЄСВ у графі 8 Книги обліку.

Олена Лутай, експерт, ЛІГА:ЗАКОН




1. ПКУ – Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

2. КВЕД – Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 р. № 457.

3. Методоснови № 396 – Методологічні основи та пояснення (КВЕД-2010), затверджені наказом Державного комітету статистики України від 23.12.2011 р. № 396.

4. Порядок № 435 – Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435.







Законодавство, пов’язане з цією статтею,
консультації та коментарі податкових органів –
все це Ви знайдете в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Система ЛІГА:ЗАКОН беЗКОШТОВНА презентацІя