(0)
Звіт про контрольовані операції: топ-помилки при заповненні

Звіт про контрольовані операції: топ-помилки при заповненні

23 Жовтня 2021

Звіт про контрольовані операції: топ-помилки при заповненні

ДПС повідомила про завершення кампанії декларування контрольованих операцій за 2020 звітний податковий період. В ході оперативного аналізу поданих звітів про контрольовані операції за 2020 рік (далі – Звітів) встановлено ряд помилок (недоліків) при їх заповненні платниками податків внаслідок недотримання Порядку складання Звіту про контрольовані операції, затвердженого наказом Мінфіну від 18.01.2016 р. № 8 (у редакції наказу Мінфіну від 31.12.2020 р. № 841) (далі – Порядок).

Поширеними помилками (недоліками) при заповненні Звітів, а саме, розділу «Відомості про контрольовані операції» додатка до Звіту, зокрема, є:

  • відсутність у графі 23цифрового значення показника рентабельності контрольованої операції;
  • відсутністьу графі 25 інформації про сторону, що досліджується;
  • відсутність у графі 27назв джерел інформації, використаних платником податків для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» або зазначення у графі 27 в якості назви джерела інформації типу джерела інформації відповідно до додатка 8 до Порядку.

Якщо платником податку виявлено, що у раніше поданому Звіті інформація надана не в повному обсязі, містить помилки або недоліки, такий платник податків має право подати уточнюючий Звіт (Звіт з позначкою «уточнюючий» у відповідному розділі графи 1) після граничного строку подання Звіту за такий самий звітний період.

Про це інформує Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Нагадуємо, що уточнюючий звіт повинен містити повну інформацію про контрольовані операції за звітний рік, як передбачено при складанні основного Звіту, тобто звіту з позначкою «звітний» (п. 2 розд. I Порядку).

Відповідно до пп. 39.4.2.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) подання платником податку уточнюючого звіту про контрольовані операції не звільняє від відповідальності, передбаченої п. п. 120.4 і 120.6 ПКУ.

До платників податків, які протягом періоду проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину) самостійно виправляють помилки, виявлені у Звітах за звітні (податкові) 2019 рік (термін подання якого – до 01.10.2020, що припадає на період дії карантину) та 2020 рік (період дії карантину), штрафні санкції не застосовуються (Інформаційно довідковий ресурс «ЗІР», категорія 131.10).

Звертаємо увагу, що уточнюючий Звіт про контрольовані операції (ідентифікатор форми J0104706) зручно подати через М.E.Doc.